Εμπειρική μελέτη της συμπεριφοράς του Bitcoin σε σχέση με το δολάριο και ευρώ και η χρησιμότητα του σε περιόδους νομισματικών κρίσεων - Τσουκαλίδου, Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιείται περιγραφή της έννοιας του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin. Σε πρώτο στάδιο γίνεται περιγραφή της αρχικής ιδέας της δημιουργίας του καθώς και της εξέλιξης του ψηφιακού νομίσματος τα τελευταία 5 έτη. Περιγράφεται ο τρόπος παραγωγής και λειτουργίας του, καθώς και η διαδικασία απόκτησής του και χρήσης του. Επιπλέον, αναφέρονται τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Bitcoin αλλά και το πώς η νομισματική κρίση εκτόξευσε τον αριθμό των χρηστών και υποστηρικτών του δημιουργώντας νέες ευκαιρίες εξάπλωσης της έννοιας του ψηφιακού νομίσματος και καθιστώντας το πλέον ευρέως διαδεδομένο μέσο συναλλαγών ανά τον κόσμο. Ακόμα γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε το Bitcoin να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αντιμετώπισης των capital control. Σε δεύτερο στάδιο, πραγματοποιείται προσπάθεια να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το πώς και πόσο επηρεάζεται το Bitcoin από άλλα βασικά νομίσματα και διατραπεζικά επιτόκια. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ως δεδομένα τις ισοτιμίες €/$, BTC/€, BTC/$, Euribor, Libor US πραγματοποιούνται βασικοί στατιστικοί και οικονομετρικοί έλεγχοι που βοηθούν στην εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων σχετικά με την αλληλεξάρτηση της τιμής του Bitcoin σε σχέση με τις προαναφερθείσες μεταβλητές. Η εμπειρική μέτρηση διεκπεραιώνεται με στόχο να αποφανθούμε σχετικά με το αν θα μπορούσε το Bitcoin να παγιωθεί ως παγκόσμιο νόμισμα για την αντιμετώπιση των νομισματικών κρίσεων που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία.