Ιστορική και πολεοδομική εξέλιξη Λ. Αιδηψού και περιχώρων & θερμαλιστική δομή στην περιοχή - Λαγγουράνης, Λεωνίδας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου, 2015)
Με την παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζονται η πολεοδομική εξέλιξη των Λ. Αιδηψού και των περιχώρων τους από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, έτσι όπως αυτή στοιχειοθετείται από τα αρχεία του κράτους, την πολεοδομία και άλλους τοπικούς φορείς, καθώς επίσης και η ιστορία του τόπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα ιαματικά νερά της Αιδηψού, ενώ παρουσιάζεται επίσης ο φυσικός πλούτος της περιοχής που συναποτελείται από τα καταπράσινα τοπία και τις μαγευτικές παραλίες. Απώτερος σκοπός της εργασίας είναι ο εντοπισμός των γεγονότων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της περιοχής, με την ανάδειξη ταυτόχρονα των προβλημάτων του παρελθόντος και του παρόντος. Με τον τρόπο αυτό, γίνονται πλέον ορατές οι κατευθύνσεις για μια πόλη με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ποιότητας ζωής, που εκτός των άλλων, θα προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό τα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών λουτροπόλεων.