Υπολογισμός κανόνων λειτουργίας για το υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας με συνεκτίμηση της πιθανότητας αστοχίας βασικών στοιχείων του υδραγωγείου - Κωτσαλάς, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2015)
Η επιδείνωση των υποδομών νερού στα συστήματα διανομής νερού έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική ανησυχία για τους διαχειριστές νερού τα τελευταία χρόνια. Για να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική προληπτική πολιτική επιδιόρθωσης και αντικατάστασης των υποδομών, οι διαχειριστές νερού συχνά βασίζονται σε μοντέλα πρόβλεψης των αστοχιών των υποδομών των δικτύων ύδρευσης. Η αστοχία των υποδομών αυτών και κυρίως η θραύση των αγωγών του συστήματος, που αποτελεί την πιο σημαντική αστοχία αυτού, έχει όχι μόνο οικονομική επίπτωση (επισκευή, αντικατάσταση και άλλα κόστη), αλλά και σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο (μη κάλυψη ζήτησης, διακοπή υπηρεσιών, δυσαρέσκεια των πολιτών), καθώς επίσης και περιβαλλοντικές επιπτώσεις (διαφυγόν νερό και ενέργεια). Εκτός από τα μοντέλα αστοχιών όμως, σε ένα σύστημα διανομής νερού πρέπει να γνωρίζουμε και την εξελικτική διαδικασία των υδατικών πόρων μέσα στον χρόνο, δηλαδή τη μελλοντική συμπεριφορά αυτών, ώστε ο αρχικός σχεδιασμός να γίνει με τέτοιο τρόπο που να βελτιστοποιεί και να προλαμβάνει την εμφάνιση τυχούσας έλλειψης διαθεσιμότητας υδατικών πόρων, όπως είναι η λειψυδρία. Τα μοντέλα αυτά περιγράφονται από παραμέτρους, οι οποίες εκτιμώνται με βάση τα στατιστικά χαρακτηριστικά των ιστορικών υδρολογικών χρονοσειρών και ονομάζονται στοχαστικά μοντέλα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, διάφορα εργαλεία και μοντέλα χρησιμοποιούνται για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος διανομής νερού, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της αστοχίας να καλυφθεί η ζήτηση, είτε λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας των υδατικών πόρων, είτε λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των στοιχείων μεταφοράς τουσυστήματος εξαιτίας της αστοχίας των υποδομών αυτού. Στην παρούσα εργασία, έγινε προσπάθεια σύνδεσης αυτών των δύο ειδών αστοχίας με τον προσδιορισμό της αξιοπιστίας του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας και των κανόνων λειτουργίας αυτού, σε συνθήκες πολύ χαμηλών αποθεμάτων νερού των ταμιευτήρων του συστήματος, με ταυτόχρονη βλάβη συγκεκριμένων δομικών στοιχείων αυτού. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο UWOT, το οποίο υιοθετεί μια προσέγγιση μοντελοποίησης και είναι ικανό να προσομοιώσει ολόκληρο τον κύκλο του αστικού νερού από την πηγή μέχρι τα νοικοκυριά και πάλι πίσω. Γίνεται τέλος αναφορά σε διάφορα μοντέλα πρόβλεψης αστοχιών των υποδομών και κυρίως σε θραύσεις αγωγών και των διαφόρων προσεγγίσεων που ακολουθήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα περιγράφεται και η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εύρεση των κανόνων λειτουργίας του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας και της αξιοπιστίας αυτού, που αποτελεί και το σημαντικότερο κριτήριο προτεραιότητας στην προληπτική συντήρηση των δικτύων ύδρευσης, μιας και αποτελεί ένα μέτρο εκτίμησης του βαθμού επιτυχίας και αποδοτικότητας ενός συστήματος, που έχει συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας και διάρκεια αποστολής.