Ανάπτυξη συστήματος μεταφορών μέσω υδροπλάνων στον ελληνικό νησιωτικό χώρο - Βιδάλης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2015)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει μία γενική μελέτη πάνω στην ανάπτυξη συστήματος μεταφορών μέσω υδροπλάνων στον ελληνικό νησιωτικό χώρο κατά το δυνατόν πλήρη. Εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο η ανάπτυξη υδατοδρομίων στο ελληνικό νησιωτικό σύστημα δύναται να δράσει ευεργετικά στο συνολικό σύστημα μεταφορών. Περιγράφονται τα προκύπτοντα οφέλη τόσο από κρατικής σκοπιάς όσο και από πλευράς εξυπηρέτησης του κοινού, αφού η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος δύναται να συμβάλει στην αφενός αμεσότερη διασύνδεση, τόσο των απομακρυσμένων/αποκομμένων περιοχών όσο και στην βελτιστοποίηση των ήδη υπαρχουσών συνδέσεων, δημιουργώντας παράλληλα ανάγκες για μετακινήσεις οι οποίες δεν προϋπήρχαν. Παρουσιάζονται τρόποι με τους οποίους οι ενδιαφερόμενες περιοχές δύναται να ενισχυθούν ενώ η επιλογή των υπό μελέτη περιοχών προς εξαγωγήν συμπερασμάτων προέκυψε κατόπιν λογικής εκτίμησης και διαθέσιμων στοιχείων. Επιπλέων, κατόπιν έρευνας προέκυψε η επιλογή του καταλληλότερου μέσου (υδροπλάνου) για τα ελληνικά δεδομένα και παρουσιάστηκαν τα λειτουργικά κόστη που το συνοδεύουν. Με βάση αυτά πραγματοποιήθηκε σύγκριση με τα αντίστοιχα ενός τυπικού πλοίου και προέκυψαν τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Εκτιμήθηκε η πληρότητα πλοίων για την οποία ελαχιστοποιούνται οι ζημίες των ακτοπλοϊκών εταιρειών αν οι ανάγκες σε μετακινήσεις καλυφθούν από υδροπλάνα με προφανή οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Τέλος εξετάστηκε πραγματικό επενδυτικό σχέδιο μοναδιαίου στόλου, προκυμμένου τα όποια συμπεράσματα να είναι ικανά να προσαρμοστούν στις εκάστοτε απαιτήσεις. Για την ανάλυση του σχεδίου πραγματοποιήθηκε έρευνα αγοράς και τα κόστη προέκυψαν από πραγματικά δεδομένα κατόπιν επικοινωνίας με τις σχετικές εταιρείες. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν εκτιμήθηκε το ύψος αντιτίμου. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ των ίδιων υπηρεσιών για δεδομένο δρομολόγιο μεταξύ πλοίου και υδροπλάνου, ενώ υλοποιήθηκε και συγκριτική ανάλυση μεταξύ του υπόψιν επενδυτικού σχεδίου και πραγματικής εταιρείας του Καναδά. Από τα διαθέσιμα στοιχεία επιχειρήθηκε να γίνει εκτίμηση της μερίδας επιβατικού κοινού που θα ανταποκριθεί άμεσα στις παρεχόμενες υπηρεσίες του υδροπλάνου. Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα αξιοποιήσιμα και αναφέρονται στο τρέχον έτος 2015.