Διερεύνηση της αλληλεπίδρασης διδύμων αβαθών συραγγών τρισδιάστατων αριθμητικών αλαλύσεων - Τουσμάνης, Αριστείδης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2015)
Κατά τα τελευταία χρόνια η υπόγεια ανάπτυξη που συντελείται στα αστικά κέντρα έχει δημιουργήσει την ανάγκη για διάνοιξη παράλληλων όμοιων σηράγγων σε μικρή μεταξύ τους απόσταση, οι οποίες είναι γνωστές με τον όρο δίδυμες σήραγγες. Το πρόβλημα σε αυτά τα τεχνικά έργα είναι ότι οι δύο κλάδοι αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι δυνάμεις και οι μετακινήσεις στην επένδυση των δύο σηράγγων. Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την αλληλεπίδραση δίδυμων σηράγγων, εκσκαπτόμενων με μηχανήματα ολομέτωπης κοπής με πίεση στο μέτωπο (EPB/Slurry TBM), σε μικρό βάθος από την επιφάνεια και εντός χαλαρού εδαφικού υλικού. Για το σκοπό αυτό αναπτύχθηκαν τριδιάστατα αριθμητικά προσομοιώματα στον κώδικα πεπερασμένων στοιχείων ABAQUS, μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκαν πολυπαραμετρικές αναλύσεις διάνοιξης δίδυμων σηράγγων. Οι παράγοντες που εξετάσθηκαν ήταν το ύψος των υπερκειμένων, η οριζόντια (διαμήκης) απόσταση των δύο μετώπων, η ασκούμενη από το TBM πίεση στο μέτωπο, τα γεωτεχνικά χαρακτηριστικά του εδάφους και ο συντελεστής οριζόντιων ωθήσεων. Η εργασία περιλαμβάνει αρχικά μία βιβλιογραφική ανασκόπηση παλαιότερων ερευνών σχετικών με το φαινόμενο της αλληλεπίδρασης, αφού το ζήτημα της αλληλεπίδρασης είναι αρκετά πολύπλοκο ώστε να καλυφθεί από μία και μόνο έρευνα. Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των αριθμητικών μοντέλων που χρησιμοποιήθηκαν, των παραδοχών που υιοθετήθηκαν, των τιμών που επιλέχθηκαν και των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των αριθμητικών αναλύσεων, πρώτα για τη μονή σήραγγα, έπειτα για την επίδραση της μίας σήραγγας πάνω στην άλλη και τέλος για την επίδραση των εξεταζόμενων παραμέτρων στο φαινόμενο της αλληλεπίδρασης. Κλείνοντας, πραγματοποιείται μια σύνοψη όλων όσων αναφέρθηκαν στην εργασία και αναφέρονται διάφορα χρήσιμα συμπεράσματα.