Σχεδιασμός και υλοποίηση ασύρματου μετρητικού συστήματος ενέργειας - Αποστολάκη, Ευγενία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2015)
Ο στόχος της Διπλωματικής Εργασίας είναι η διερεύνηση μιας πλήρους ασύρματης λύσης η οποία θα απευθύνεται σε δήμους που επιθυμούν να εγκαταστήσουν ή έχουν ήδη εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά πάνελ (Φ/Β) σε διάφορα σημεία (π.χ., σε κολώνες φωτισμού). Η εν λόγω λύση επιτρέπει τη συλλογή, την αποθήκευση, την επεξεργασία και την παρουσίαση μέσω γραφικού περιβάλλοντος μετρήσεων που αφορούν στην πλεονάζουσα παραγόμενη ενέργεια. Αρχικά, διερευνήθηκαν διαφορετικές ασύρματες, μικρής εμβέλειας, τεχνολογίες και αξιολογήθηκε η επίδοσή τους αναφορικά με τη συχνότητα λειτουργίας, την απόσταση αποστολής δεδομένων και την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων. Στη συνέχεια, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένας κόμβος (“measurement kit”) μέτρησης και αποστολής της παραγόμενης/καταναλισκόμενης ενέργειας από τα Φ/Β, σε πραγματικό χρόνο, με ασύρματο τρόπο. Επίσης, υλοποιήθηκε μια πύλη (“gateway”) η οποία θα λαμβάνει τα δεδομένα από τα “measurement kits”, θα τα επεξεργάζεται και θα τα αποστέλλει στο cloud. Τέλος, αναπτύχθηκε ένα γραφικό περιβάλλον, μέσω του οποίου ο χρήστης θα μπορεί να ενημερώνεται σχετικά με τις τρέχουσες μετρήσεις ενέργειας αλλά και να έχει πρόσβαση σε στατιστικά/ιστορικά δεδομένα ενέργειας.