Ασύρματο δίκτυο αισθητήρων για τον αυτόματο έλεγχο φωτισμού - Πεϊτσίνης, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2016)
Η κατανάλωση ενέργειας σε κτίρια (εταιρίες ή σπίτια) ανέρχεται στο 40% της συνολικής κατανάλωσης ετησίως στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Γι' αυτό τον λόγο και τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο προσκήνιο έννοιες όπως ''πράσινη ενέργεια'', ''εξοικονόμηση ενέργειας'' και ''επαναχρησιμοποίηση ενέργειας'', οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε μια γενικότερη έννοια, την ''ενεργειακή αποδοτικότητα''. Ένα ενεργειακά αποδοτικό κτίριο εξασφαλίζει κατ'αρχάς ότι θα χρησιμοποιείται σημαντικά μεγάλο ποσοστό της παρεχόμενης ενέργειας, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες. Αυτό επιτυγχάνεται για παράδειγμα χάρη σε τεχνολογίες όπως θερμικά και φωτοβολταϊκά panels, ανεμογεννήτριες, και άλλα. Επιπρόσθετα, ένα κτίριο κατάλληλα σχεδιασμένο μπορεί να εξασφαλίσει τη μειωμένη χρήση πόρων, διακόπτοντας κάποιες λειτουργίες όταν δεν είναι απαραίτητες. Αυτό το αποτέλεσμα προσφέρει για παράδειγμα η χρήση θερμοστάτη για τον έλεγχο της θέρμανσης, και φωτοκυττάρου για τον έλεγχο του φωτισμού. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων έχει επεκταθεί και στον τομέα της αρχιτεκτονικής, λαμβάνοντας υπ' όψη τη σκίαση, τον προσανατολισμό και το landscaping. Όλα τα παραπάνω έχουν διττό σκοπό και αποτέλεσμα: ενώ υπάρχουν οικονομικά οφέλη για την εταιρία, κυρίως χάρη στη μείωση των εξόδων για λογαριασμούς, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισάγεται ο κοινωνικός και ο περιβαλλοντικός παράγοντας, μέσω της μείωσης των εκπομπών και της εξοικονόμησης πρώτων υλών. Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση και ανάπτυξη μιας καινοτόμας λύσης, μέσω της οποίας θα εφαρμοσθούν σύγχρονες τεχνολογίες για τον έλεγχο συστημάτων φωτισμού, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και γενικά την ενεργειακή αποδοτικότητα.