Ανάπτυξη βάσης κανόνων σε RuleML για τους κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή του αεροδρομίου - Μήτσικας, Θεόδωρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2016)
Η ανάγκη βελτίωσης των παραμέτρων που αφορούν συνολικά στις αερομεταφορές επηρεάζει άμεσα το νευραλγικό τομέα του Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας. Η αυξημένη επιβατική κίνηση και οι μεταβολές στις τεχνολογικές παραμέτρους στην αεροπλοΐα, επιφέρουν επανεξέταση και επανακαθορισμό των κανονισμών. Θέλοντας να αποτελέσει κομμάτι της εν λόγω προβληματικής και να συμβάλλει στο βαθμό που της αναλογεί, η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην εξέταση του ελάχιστου διαχωρισμού, δηλαδή του ελάχιστου χρόνου ή της ελά- χιστης απόστασης μεταξύ δυο αεροσκαφών που προστάζουν οι ισχύοντες και οι μελλοντικοί Κανονισμοί Εναέριας Κυκλοφορίας. Η θεωρητική ανάλυση και η χρήση προγραμματιστικών εργαλείων για τον καθορισμό του ελάχιστου διαχωρισμού, συνιστά ένα ελλιπές πεδίο έρευνας, στο οποίο η παρούσα εργασία ευελπιστεί να συνεισφέρει. Στόχος είναι να τον καταστήσει εφαρμόσιμο μέγεθος στις μελέτες βελτιστοποίησης των αερομεταφορών, καθώς και να αναδείξει τις δυνατότητες χρησιμοποίησης των παραπάνω εργαλείων σε πραγματικό περιβάλλον. Το ερευνητικό αντικείμενο της εργασίας αφορά στο χώρο του αεροδρομίου, ενώ δίνεται έμφαση στην προσγείωση και απογείωση των αεροσκαφών, θεμελιώδεις διαδικασίες για τη μελέτη θεμάτων που αφορούν στη διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας όπως οι μελέτες κυκλοφορικής συμφόρησης και χωρητικότητας των αεροδρομίων.