Μηχανή αναζήτησης ναύλων με προσέγγιση ως προς το συναίσθημα - Μακρυνάκης, Νικηφόρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2015)
Ζούμε στην εποχή των κοινωνικών δικτύων. Καθημερινά, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων ξοδεύουν σημαντικό αριθμό ωρών στα κοινωνικά δίκτυα για να επικοινωνήσουν, συνδεθούν, αλληλεπιδράσουν, δημιουργήσουν και να μοιραστούν περιεχόμενο δημιουργημένο από αυτούς, σε πρωτόγνωρο ρυθμό, καθιστώντας τα κοινωνικά δίκτυα μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών. Ένας καινούριος ανερχόμενος κλάδος που συνδυάζει τις αρχές της επιστήμης υπολογιστών και των κοινωνικών επιστημών, ο λεγόμενος social media mining, αποσκοπεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες σε αρκετές εφαρμογές. Βασιζόμενη στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ανάλυση των social media, η διπλωματική έχει ως στόχο την παρουσίαση μιας μηχανής αναζήτησης αεροπορικών ναύλων που προτείνει τις “ιδανικές” πτήσεις και αντίστοιχα τα καλύτερα εισιτήρια σύμφωνα με το κόστος τους και την δημοτικότητα της αεροπορικής εταιρείας στο twitter. Για να επιτευχθεί αυτό, στα πλαίσια της διπλωματικής υλοποιήθηκε ένας social analyzer που είναι υπεύθυνος για την συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων από το twitter. Καθώς η δημοτικότητα έχει οριστεί ως το στατιστικό ισοζύγιο των θετικών και αρνητικών tweets για μια συγκεκριμένη περίοδο, χρησιμοποιήθηκε ένας αλγόριθμος ανάλυσης συναισθήματος που χρησιμοποιεί N-grams. Το πλεονέκτημα των κοινωνικών δικτύων ως πηγή πληροφοριών είναι η ανανέωση του περιεχομένου τους από τους χρήστες τους σε πραγματικό χρόνο και συνεπώς η διαδικασία συμπερασμού της δημοτικότητας είναι δυναμική και συνεχής. Θεωρώντας ότι η δημοτικότητα κάθε αεροπορικής εταιρείας αντικατοπτρίζει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει, είναι ένα κριτήριο που δεν πρέπει να αγνοείται. Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, αυτή η διπλωματική στοχεύει να αλλάξει την μονολιθική διαδικασία επιλογής πτήσεων βασιζόμενη στο κόστος και να παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο σύστημα που συμβουλεύεται την κοινή γνώμη και την βαθμολογία χρηστών. Σε συνδυασμό με την τωρινή άνθηση των κοινωνικών δικτύων, εισάγει αλλαγές που έχουν στόχο τον άνθρωπο και στην συγκεκριμένη περίπτωση τον ταξιδιώτη.