Ψυκτικοί θάλαμοι συντήρησης τροφίμων και θερμοφυσικές ιδιότητες αυτών - Κωνσταντίνου, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2015)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να μελετήσει τους ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης τροφίμων και τις θερμοφυσικές ιδιότητες αυτών. Στο 1ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται οι μέθοδοι υπολογισμού θερμοφυσικών ιδιοτήτων των τροφίμων ενώ παρατίθενται παραδείγματα και πίνακες δεδομένων μετρήσεως των παραπάνω για ποικιλία τροφίμων. Το 2ο Κεφάλαιο εξετάζει επιλεγμένες αναλυτικές διαδικασίες για τον υπολογισμό των χρόνων ψύξης-κατάψυξης τροφίμων δια συναγωγής με ρεύμα αέρα και γίνονται εφαρμογές για καλύτερη κατανόηση. Στο 3ο Κεφάλαιο καταγράφονται πληροφορίες για τις προϋποθέσεις ψυχρής αποθήκευσης αναλώσιμων τροφίμων και οι πιο σημαντικές εμφανίζονται σε αναλυτικούς πίνακες. Επίσης εξετάζονται οι συνθήκες που πρέπει να επικρατούν για βέλτιστη λειτουργία ενός ψυκτικού θαλάμου. Το 4ο Κεφάλαιο εξετάζει συνοπτικά τη μικροβιολογία των τροφίμων και τα αποτελέσματα των αποφάσεων σχεδιασμού όσο αφορά τη παραγωγή ασφαλών για την ανθρώπινη υγεία τροφίμων. Στο 5ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται ο ευρύτερος σχεδιασμός ενός ψυκτικού συγκροτήματος αναλύοντας θέματα από τη χωροθέτηση και εσωτερική-εξωτερική διαμόρφωση κτιριακών εγκαταστάσεων έως και κατασκευαστικά ζητήματα για τη βέλτιστη σφράγιση των θαλάμων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη λειτουργία και τοποθέτηση των συστημάτων ψύξεως εντός του ψυκτικού συγκροτήματος. Το 6ο Κεφάλαιο περιλαμβάνει μεθόδους υπολογισμού των επιμέρους φορτίων ενός ολικού ψυκτικού φορτίου που οφείλει να καλύψει η ψυκτική εγκατάσταση.