Προστασία του δικτύου χαμηλής τάσης από υπερτάσεις - Πολύζος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Το παρόν σύγγραμμα αποτελεί τη διπλωματική εργασία του φοιτήτη Δημήτριου Πολύζου για την απόκτηση του διπλώματος του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών του ΕΜΠ. Αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η μελέτη της συμπεριφοράς των απαγωγέων υπερτάσεων σε περίπτωση πλήγματος του δικτύου διανομής χαμηλής τάσης και μια πρόταση για εφαρμογή ενός από αυτούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος . Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των θεμάτων που καλύπτονται σε κάθε κεφάλαιο. Στο Κεφάλαιο 1 της παρούσας εργασίας γίνεται μια αναφορά στα αίτια που δημιουργούν τις κρουστικές υπερτάσεις σε ένα δίκτυο διανομής χαμηλής τάσης. Ειδικότερα, θα αναλυθούν οι αιτίες δημιουργίας υπερτάσεων που προέρχονται από κεραυνόπτωση και από σκόπιμες ενέργειες στο σύστημα, η συμπεριφορά αυτών των υπερτάσεων, καθώς και η συχνότητα εμφάνισής τους. Στο Κεφάλαιο 2 παρατίθεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση πάνω στο φαινόμενο του κεραυνού, τις επιπτώσεις των κεραυνικών πληγμάτων και το μαθηματικό μοντέλο που τον αναπαριστά σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Στο Κεφάλαιο 3 γίνεται αναφορά στην γενική λειτουργία, τα τυπικά χαρακτηριστικά και τα είδη των απαγωγέων υπερτάσεων. Επίσης στους τρόπους σύνδεσής τους με το δίκτυο και στον απαραίτητο συντονισμό της λειτουργίας των διατάξεων προστασίας έναντι υπερτάσεων. Στο Κεφάλαιο 4 θα μελετήσουμε ακροθιγώς τις διόδους απαγωγής (καταστολής) υπερτάσεων (TVS) και τα θυρίστορ προστασίας υπερτάσεων (TSPD) και θα παραθέσουμε μια σύγκριση των δύο. Στο Κεφάλαιο 5 περιγράφεται ο απαγωγέας Trisil που εμείς επιλέξαμε να μελετήσουμε ως πρόταση για την αντιμετώπιση των υπερτάσεων. Εν συνέχειά παρατίθενται τα εργαστηριακά αποτελέσματα που διεξήγαμε για διαφορετικούς τύπους πληγμάτων και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη μελέτη αυτών.