Μελέτη γάστρας τ. κορβέτας προς τη συμπεριφορά σε ήρεμο νερό και σε κυματισμούς - Μπύρος, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολύτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2016)
Στη παρούσα διπλωματική εργασία έγινε μελέτη της συμπεριφοράς μίας γάστρας τ. κορβέτας, η οποία αναπτύχθηκε από το ΕΜΠ, ως προς τη δυναμική συμπεριφορά σε ήρεμο νερό και σε κυματισμούς. Ως επί το πλείστον οι μάχιμες μονάδες επιφανείας όπως είναι και το πλοίο που πραγματεύεται η παρούσα εργασία είναι πλοία λεπτόγραμμα με υψηλό λόγo μεγίστης ταχύτητας προς μήκος ισάλου. Η εκτίμηση της συμπεριφοράς ενός πλοίου μπορεί να γίνει είτε πειραματικά είτε αναλυτικά με τη χρήση κατάλληλων προγραμμάτων. Ο πειραματικός έλεγχος είναι δαπανηρός και απαιτεί την κατασκευή κατάλληλου μοντέλου, καθώς επίσης οι δοκιμές απαιτούν αρκετό χρόνο και εξειδικευμένο προσωπικό και υλικό που δεν είναι πάντα διαθέσιμα. Τα λογισμικά που έχουν αναπτυχθεί για την προσομοίωση της συμπεριφοράς μίας γάστρας, έχουν μεγάλη αξιοπιστία και αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την έγκαιρη με χαμηλό κόστος πρόβλεψη της συμπεριφοράς του πλοίου. Ένας εξοικειωμένος χρήστης μπορεί να μειώσει κατά πολύ το χρόνο που απαιτείται για μία πλήρη αξιολόγηση. Τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν στη παρούσα πτυχιακή είναι το Swan2/2002 και ο κώδικας Frank. Αρχικά μοντελοποιήθηκε η γάστρα σε κατάλληλο σχεδιαστικό πρόγραμμα και υπολογίστηκαν τα υδροστατικά του πλοίου. Τα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τη μορφή της γάστρας εισήχθησαν στα λογισμικά και έγινε προσομοίωση της κίνησης του πλοίου. Έπειτα έγινε οπτικοποίηση των μετρήσεων σε διαγράμματα και αξιολόγησή τους. Στην εργασία γίνεται αναλυτική περιγραφή των δυνατοτήτων των προγραμμάτων και ανάλυση των αποτελεσμάτων. Συμπεράσματα προέκυψαν όσον αφορά στην αντίσταση, τις αποκρίσεις και τη δυναμική διαγωγή. Μέσα από τις διεργασίες προσομοίωσης διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα σε συνδυασμό με τις υψηλές δυνατότητες των σημερινών υπολογιστών αποτελούν ένα δυνατό εργαλείο πρόβλεψης, και μπορούν να παρέχουν στο σχεδιαστή ναυπηγό αξιόπιστες πληροφορίες στο στάδιο της σχεδίασης. Στο τέλος της εργασίας παρατίθενται συνοπτικά τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα αποτελέσματα της μελέτης.