Μελέτη Βιομηχανικής Μονάδας Παραγωγής Καυστικής Μαγνησίας - Μπενέκης, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την ανάλυση και διαστασιολόγηση μιας βιομηχανικής μονάδας, ο φορέας της οποίας αποτελείται αποκλειστικά από μεταλλικά στοιχεία. Η συγκεκριμένη μονάδα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Μαντούδι. Σκοπός του παραπάνω συγκροτήματος είναι η παραγωγή καυστικής μαγνησίας, μετά από κατάλληλη επεξεργασία του μαγνησίτη που εξορύσσεται από τα κοιτάσματα της περ ιοχής. Κύριο χαρακτηριστικό του φορέα της κατασκευής που μελετάται είναι ότι αποτελείται από δύο επιμέρους τμήματα εκ των οποίων το ένα μονώροφο και το άλλο πολυώροφο. Βασικό χαρακτηριστικό του πολυώροφου κτιρίου είναι η τοποθέτηση σημαντικού μηχανολογικο ύ εξοπλισμού και ενός silo χωρητικότητας 210 tn , ενώ το μονώροφο τμήμα είναι ένα υπόστεγο που διευκολύνει την επεξεργασία και αποθήκευση του παραγόμενου προϊόντος. Λόγω των σημαντικά διαφορετικών χαρακτηριστικών τους, τα δύο τμήματα διαχωρίστηκαν με αντισε ισμικό αρμό και μελετήθηκαν ανεξάρτητα μεταξύ τους. Η μελέτη της κατασκευής διενεργήθηκε με τη βοήθεια του προγράμματος Robot Structural Analysis της Autodesk στο οποίο και αναπτύχθηκε το προσομοίωμα του φέροντα οργανισμού , τόσο του μονώροφου, όσο και το υ πολυώροφου τμήματος. Στο προσομοίωμα λαμβά νο νται υπόψη όλες οι απαραίτητες δράσεις, όπως ορίζονται στους σχετικούς Ευρωκώδικες, ήτοι μόνιμα και κινητά φορτία, καθώς και φορτία ανέμου, χιονιού και σεισμού. Η ανάλυση και διαστασιολόγηση και των δύο τμημ άτων της κατασκευής υλοποιήθηκε με βάση τους ισχύοντες Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και συγκεκριμένα τον Ευρωκώδικα 3. Η τελική επιλογή διατομών για τη μόρφωση των μελών του φορέα έγινε τόσο με κριτήρια αντοχής και λειτουργικότητας, όσο και με οικονομικά κριτήρ ια. Σκοπός αυτού ήταν να αποφευχθούν, κατά το δυνατόν, οι υπερ βολικά μεγάλες διατομές και κατ’ επέκταση τα μεγάλα κόστη κατασκευής.