Παράμετροι επιλογής διαδρομής σε υπεραστικές οδούς - Καχριμανίδης, Επαμεινώνδας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Στη συγκεκριμένη έρευνα προσδιορίζονται οι παράμετροι που επηρεάζουν την επιλογή των οδηγών για μία διαδρομή σε υπεραστική οδό. Για τον προσδιορισμό των παραμέτρων αυτών, αρχικά συλλέχθηκαν τα απαραίτητα δεδομένα με τη χρήση κατάλληλα διαμορφωμένων ερωτηματολογίων πραγματοποιώντας έρευνες εκδηλωμένων και δεδηλωμένων προτιμήσεων. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν μέσω των ερωτηματολογίων να δώσουν κάποια κοινωνικοοικονομικά στοιχεία ώστε να διαμορφωθεί ένα όσο το δυνατό πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα. Επιπλέον, ζητήθηκε να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στη διαδρομή την οποία πραγματοποιούσαν τη δεδομένη στιγμή και να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια διαδρομών, χρησιμοποιώντας ως κριτήρια το κόστος, τον χρόνο και την ασφάλεια της διαδρομής. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της έρευνας πραγματοποιήθηκε με την ανάλυση διακριτών επιλογών, χρησιμοποιώντας μοντέλα probit. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν τέσσερα μοντέλα, ένα για τον συνολικό πληθυσμό, ένα για το σύνολο των οδηγών που χρησιμοποιούσαν την Εθνική Οδό, ένα για τους οδηγούς που χρησιμοποιούσαν την παράπλευρη οδό χωρίς διόδια και τέλος, ένα για τους οδηγούς στους οποίους τα ερωτηματολόγια μοιράσθηκαν εκτός κάποιας οδού. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν πως οι προτιμήσεις των οδηγών επηρεάζονται από τις δύο μεταβλητές, τον χρόνο και το κόστος μιας διαδρομής.