'Πράσινη' μεθοδολογία σύνθεσης νέων προϊόντων δις-(β-δικαρβονυλο)-μεθανίου σε βαθέως ευτηκτικό διαλύτη (DES) - Βαΐτσης, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I). Εργαστήριο Οργανικής Χημείας, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη μιας νέας κατηγορίας διαλυτών με «πράσινο» χαρακτήρα, τους βαθέως ευτηκτικούς διαλύτες (DES). Τα DES αποτελούν υποκατηγορία των ιοντικών υγρών (ΙΥ) και υπερτερούν έναντι αυτών, αλλά και των οργανικών διαλυτών, καθώς είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Χάρη στη δυνατότητα προσαρμογής των φυσικοχημικών ιδιοτήτων τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποικίλες εφαρμογές. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η σύνθεση ενός DES, του CC/U, σε αναλογία 1:2, και μελετήθηκε η χρήση του ως διαλύτης και καταλύτης στη σύνθεση νέων προϊόντων του δις-(β-δικαρβονυλο)-μεθανίου μέσω της domino αντίδρασης Knoevenagel-Michael, με σκοπό τη σύνθεση δικουμαρίνων και δικινολινόνων, χρησιμοποιώντας διαφορετικές αρωματικές αλδεΰδες. Επιπρόσθετα ερευνήθηκε η δυνατότητα ανακύκλωσης του DES με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση του, ενώ έγινε προσπάθεια σύνθεσης υβριδικών μοριών, τα οποία θα περιελάμβαναν τις χαρακτηριστικές ομάδες και της κουμαρίνης και της κινολινόνης, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έγινε ταυτοποίηση των δομών όλων των τελικών προϊόντων με φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR), και σύγκριση ορισμένων με τα αντίστοιχα προϊόντα που προήλθαν από αντιδράσεις με χρήση ΙΥ. Τέλος τα αποτελέσματα που λήφθηκαν ήταν άκρως ενθαρρυντικά, κάτι που οδήγησε στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης των προϊόντων του δις-(β-δικαρβονυλο)-μεθανίου, ενώ επιτρέπει σε μετέπειτα στάδιο τη βελτιστοποίηση των συνθηκών αντίδρασης με σκοπό την αύξηση της απόδοσης.