Υπολογισμός των απορροφούμενων δόσεων και των σύνθετων βλαβών DNA με προσομοιώσεις Visual Monte Carlo μετά από ολόσωμη έκθεση σε χαμηλές δόσεις ακτίνων γ από 137Cs - Πανδιάς, Δημήτριος-Φίλιππος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2014)
Από την δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατοντάδες πυρηνικά ατυχήματα, κάποια πολύ μεγάλα, άλλα πολύ μικρά. Οι επιπτώσεις τους δεν είναι πάντα άμεσα ορατές και είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε την απορροφημένη δόση για να προβούμε σε θεραπεία. Κάνοντας προσομοιώσεις Monte Carlo, υπολογίσθηκε η δόση από επιφανειακή έκθεση σε 137Cs (υπεύθυνο για το μεγαλύτερο ποσοστό πυρηνικών ατυχημάτων) για διάφορες τιμές εκπομπής σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Από την διεθνή βιβλιογραφία βρέθηκαν οι σχέσεις υπολογισμού τριών τύπων σύνθετων βλαβών DNA σε τρία διαφορετικά είδη ανθρώπινων κυττάρων. Επίσης υπολογίστηκαν οι τύποι για την εκθετική μείωση των βλαβών του DNA με την πάροδο του χρόνου μέσω επιδιόρθωσης. Υπολογίστηκε στη συνέχεια ο αριθμός των βλαβών DNA μετά το πέρας συγκεκριμένων χρονικών περιόδων μετά την ακτινοβόληση (επιδιόρθωση βλαβών). Όλα τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε πίνακες και διαγράμματα. Στο τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της εργασίας καθώς και πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία αντίστροφα, με σκοπό τον υπολογισμό της αρχικής δόσης που έλαβε ένας άνθρωπος σε περίπτωση ατυχήματος ή ολόσωμης ή τοπικής έκθεσης σε ιοντίζουσα ακτινοβολία, αν γνωρίζουμε το είδος της ακτινοβολίας και το πότε ακτινοβολήθηκε.