Μελέτη Υβριδοποίησης του ΘΗΣ Θίσβης - Παπαδόπουλος, Αθανάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, 2016)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι αρχικά η παρουσίαση και μελέτη των διαθέσιμων συγκεντρωτικών ηλιακών συστημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατανόηση της λειτουργίας του συστήματος κεντρικού ηλιακού δέκτη ή αλλιώς πύργου ηλιακής ισχύος. Στο δεύτερο κομμάτι της διπλωματικής παρουσιάζεται ένας αλγόριθμος σχεδιασμού ηλιοστατικών πεδίων, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με τις διαστάσεις των ηλιοστατών, το ύψος του πύργου και το μέγεθος του πεδίου ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίστασης. Το λογισμικό κατόπιν χρησιμοποιείται για τη δημιουργία διαφορετικών πεδίων ηλιοστατών που εντάχτηκαν στην μελέτη για την υβριδοποίηση του ΘΗΣ στην περιοχή της Θίσβης. Η εργασία αποτελείται από επτά κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μια εισαγωγή στο ενεργειακό ζήτημα στη σημερινή εποχή. Αρχικά παρουσιάζεται η υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, η σταδιακή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και οι επενδυτικές τάσεις στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατόπιν εστιάζουμε στον ελλαδικό χώρο, αναδεικνύοντας το υψηλό ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, παρουσιάζεται η ενεργειακή κατάσταση στην Ελλάδα καθώς και οι ενεργειακές υποχρεώσεις της ως μέλος της ΕΕ. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην ηλιακή ενέργεια. Παρουσιάζονται οι βασικές αρχές ηλιακής αστρονομίας και η μεθοδολογία υπολογισμού του ηλιακού δυναμικού για μια τοποθεσία. Η εν λόγω μεθοδολογία εφαρμόζεται για την εκτίμηση του ηλιακού δυναμικού στην περιοχή της Θίσβης που βρίσκεται ο ΘΗΣ που μελετάται προς υβριδοποίηση. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναλυτική παρουσίαση των συστημάτων παραγωγής ενέργειας από συγκεντρωμένη ακτινοβολία. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι βασικοί θερμοδυναμικοί κύκλοι και οι αρχές λειτουργίας ενός υβριδικού συστήματος. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται μια εμβάθυνση στο σύστημα του ηλιακού πύργου. Παρουσιάζονται όλοι οι βαθμοί απωλειών που πρέπει να λάβουμε υπόψη καθώς και μέθοδοι βελτιστοποίησης του ηλιοστατικού πεδίου. Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται και το κεντρικό θέμα της εργασίας, που είναι ο αλγόριθμος σχεδιασμού ηλιοστατικών πεδίων. Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται η διαστασιολόγηση του ηλιακού πεδίου για το σταθμό της Θίσβης και η ενσωμάτωση του στην υπάρχουσα διαμόρφωση του σταθμού. Ακόμα γίνεται συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της οικονομικής μελέτης, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο 28ο Διεθνές συνέδριο Ecos, ενώ η αναλυτική μελέτη του συστήματος αποτέλεσε το κυρίως κομμάτι της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του συνάδελφου μηχανολόγου Αναστάσιου Λάππα. Στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται μια ανασκόπηση της διπλωματικής και καταγραφή των συμπερασμάτων που προέκυψαν.