Συγκομιδή ενέργειας από το καρδιαγγειακό σύστημα με εφαρμογή σε εμφυτεύσιμες ιατρικές διατάξεις - Καραγεώργος, Γρηγόριος Μάριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Βιοϊατρικών Προσομοιώσεων και Απεικονιστικής Τεχνολογίας, 2016)
Οι εμφυτεύσιμες Ιατρικές διατάξεις γνωρίζουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελούν μία ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση για την πρόγνωση και θεραπεία ορισμένων ασθενειών, χωρίς να απαιτούνται επισκέψεις σε νοσοκομεία, καθώς και πολύπλοκες και δαπανηρές ιατρικές εξετάσεις. Ένα ζήτημα όμως που αφορά τέτοιες ιατρικές συσκευές αποτελεί η διάρκεια ζωής ττης μπαταρίας τους. Η τελευταία, πέρα του ότι καταλαμβάνει σημαντικό χώρο, έχει περιορισμένηδιάρκεια ζωής, και συνεπώς ο ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργικές επεμβάσεις για την αντικατάστασή της. Είναι ιδιαίτερα σημαντική λοιπόν η ανάπτυξη μεθόδων που να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Για το σκοπό αυτό αναπτύσσονται τεχνικέσ συγκομιδής ενέργειας, οι οποίες αξιοποιούν πηγές ενέργειας που υπάρχουν είτε στο περιβάλλον, είτε στο ανθρώπινο σώμα και φορτίζουν ή τροφοδοτούν εμφυτεύσιμες ιατρικές διατάξεις. Στα πλαίσια της παρούσης διπλωματικής εργασίας πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική έρευνα των μεθόδων συγκομιδής ενέργειας που έχουν προτακεί, αναπτύχθηκαν προσομοιώσεις για δύο από αυτές και κατασκευάστηκε μία συσκευή που συλλέγει ενέργεια από την παραμόρφωση των αρτηριών. Αρχικά, παρουσιάζονται αναλυτικά οι μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί και αξιολογούνται σε σχέση με τις ενεργειακές απαιτήσεις των εμφυτεύσιμων ιατρικών διατάξεων. Ακολουθούν τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων και τέλος, περιγράφεται η διαδικασία κατασκευής της προαναφερθείσας συσκευής, καθώς και η πειραματική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε για την δοκιμή της. Τα πειράματα εκτελέστηκαν στο εργαστήριο Βιορευστομηχανικής και Bιοϊατρικής Tεχνολογίας της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π, όπου κατασκευάστηκε μία διάταξη προσομοίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και της αντίστοιχης παραμόρφωσης του αρτηριακού τοιχώματος.