Μελέτη ινών κολλαγόνου σε νανοκλίμακα υπό την επίδραση laser χαμηλής ισχύος στην περιοχή του ερυθρού - Στεριώτης, Γρηγόριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2014)
Οι θετικές επιδράσεις της θεραπείας έχουν οδηγήσει τους ερευνητές στο να προσπαθήσουν να καθορίσουν τις βέλτιστες συνθήκες και παραμέτρους για πιο αποτελεσματική χρήση του laser χαμηλής ισχύος. Ωστόσο η αποδοχή της βιοδιέργεσης σε κλινικό επίπεδο δεν είναι ακόμα διαδεδομένη καθώς δεν είναι γνωστοί οι μηχανισμοί δράσης του φωτός σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Παρόλο που αρκετές πειραματικές μελέτες έχουν προσπαθήσει να περιγράψουν τα αποτελέσματα της επίδρασης του laser χαμηλής ισχύος μεταβάλλοντας διάφορες παραμέτρους με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας επούλωσης πληγών, ο μηχανισμός δράσης του laser δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί, ενώ η επίδραση του σε επιμέρους στοιχεία του ιστού, όπως το κολλαγόνο είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Σκοπός, λοιπόν, της διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης της ακτινοβολίας laser χαμηλής ισχύος στην περιοχή του ερυθρού, σε ίνες κολλαγόνου.