Το λεγόμενο Αγορανομείο στην Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας - Χατζηπαπά, Ανθή (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Το μνημείο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς, προσκείμενο στην νότια πλευρά του Ωρολογίου του Κυρρήστου και χρονολογείται στα μέσα του 1ου αι. μ.Χ. Αρχικά, είχε ταυτιστεί με την πρόσοψη δημόσιου οικοδομήματος, του λεγόμενου ΄΄Αγορανομείου΄΄. Σύμφωνα με νεώτερες έρευνες πρόκειται για μία τρίτοξη πύλη, ένα πέρασμα, ανάμεσα σε δύο στοές και πάνω σε έναν άξονα που προϋπάρχει. Ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο το οποίο χρονικά κτίζεται μετά το Ωρολόγιο του Κυρρήστου και την διαμόρφωση της ΡωμαΪκής Αγοράς, βρίσκεται στην συμβολή δύο σημαντικών αρχαίων δρόμων και τονίζει την σημασία ενός μεγάλου υπαίθριου χώρου που εκτείνεται προς τα ανατολικά και συνεχίζεται κάτω από την οδό Μάρκου Αυρηλίου. Στην σημερινή του μορφή διατηρούνται η κλίμακα ανόδου από το επίπεδο του ανατολικού προπύλου στο επίπεδο της πύλης, μέρος της πρόσοψής του με τις τρεις θύρες και τα τοξωτά υπέρθυρα καθώς και τμήματα του βόρειου και δυτικού τοίχου του. Σώζονται επίσης τέσσερις ενεπίγραφοι λίθοι του διαζώματος της στέψης της τοξοστοιχίας, (ο ένας των οποίων παραμένει κατά χώραν πάνω από τα επιστύλια), οι οποίοι φέρουν αφιέρωση στην Αρχηγέτιδα Αθηνά και τους Σεβαστούς θεούς. Η αρχή της επιγραφής, στην οποία θα πρέπει να αναγραφόταν το όνομα του κτηρίου, έχει χαθεί. Η τοξοστοιχία παρουσιάζει σημαντικά δομικά προβλήματα που σχετίζονται με τη φυσική φθορά-γήρανση του δομικού υλικού και τις μεταγενέστερες επεμβάσεις που έχει δεχθεί και οι οποίες έχουν αλλοιώσει την αρχική της μορφή. Το 1877 γίνονται επεμβάσεις στερέωσης στο μνημείο. Τοποθετούνται μεταλλικοί ελκυστήρες στα τοξωτά υπέρθυρα, πληρώνεται με οπτοπλινθοδομή το προς βορρά άνοιγμα ενώ αντηρίδα κτιστή από οπτοπλίνθους θα αντιστηρίξει τον ακριανό νότιο πεσσό. Η διπλωματική εργασία αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις ακόλουθες ενότητες: 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ / Αντικείμενο της μελέτης 2. ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ / Ιστορικά στοιχεία Αποτύπωση Κατασκευαστική και μορφολογική ανάλυση του μνημείου, μεταγενέστερες επεμβάσεις στερέωσης 3. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ / Σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση των οικοδομικών και δομικών προβλημάτων του μνημείου Δομικά προβλήματα και κύρια αίτια των παραμορφώσεων Παθολογία- διερεύνηση των μηχανισμών διάβρωσης του δομικού υλικού 4. ΠΡΟΤΑΣΗ Στόχοι της επέμβασης, περιοχές επέμβασης Στερέωση Συντήρηση Αναστήλωση-αποκατάσταση της αρχικής μορφής-ανάδειξη 5. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ