Εύρωστη αναγνώριση ανθρώπινης δραστηριότητας σε ρεαλιστικά περιβάλλοντα - Γουδέλης, Γεώργιος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Η μηχανική αναγνώριση ανθρωπίνων δράσεων έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής την τελευταία δεκαετία. Αυτοματοποιημένα μη επανδρωμένα συστήματα παρακολούθησης, διαδραστικά βιντεοπαιχνίδια, μηχανική μάθηση και ρομποτική, είναι μόνο μερικές από τις περιοχές οι οποίες εμπλέκουν την αναγνώριση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η παρούσα διατριβή εξετάζει την ικανότητα του γνωστού μετασχηματισμού Trace, στη μηχανική αναγνώριση ανθρώπινης δραστηριότητας και προτείνει αρχικά, δύο νέες μεθόδους για την εξαγωγή χαρακτηριστικών βασισμένες στο συγκεκριμένο μετασχηματισμό. Η πρώτη μέθοδος εξάγει μετασχηματισμούς από δυαδικές σιλουέτες που αναπαριστούν διάφορα στάδια μιας απλής περιόδου της κίνησης. Μια τελική αναπαράσταση, αποτελούμενη από τους παραπάνω μετασχηματισμούς, αναπαριστά ολόκληρη την ακολουθία της κίνησης εμπεριέχοντας πολλή από την πολύτιμη χωρο-χρονική πληροφορία της ανθρώπινης κίνησης. Η δεύτερη μέθοδος, βασίζεται στον ίδιο μετασχηματισμό για την κατασκευή ενός συνόλου αμετάβλητων χαρακτηριστικών τα οποία αναπαριστούν την ανθρώπινη κίνηση και μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συνήθεις παραμορφώσεις που προκαλούνται κατά την λήψη ενός βίντεο. Η συγκεκριμένη μέθοδος, εκμεταλλεύεται τις φυσικές ιδιότητες του μετασχηματισμού Trace για να παράγει εύρωστα στο θόρυβο χαρακτηριστικά τα οποία είναι αμετάβλητα στην μετατόπιση, στην περιστροφή στην κλιμάκωση και είναι αποτελεσματικά, απλά και γρήγορα στην κατασκευή τους. Σε συνέχεια των παραπάνω, δημιουργήθηκε μια νέα τεχνική η οποία επεκτείνει την τελευταία μέθοδο στον τρισδιάστατο χώρο με τη δημιουργία για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία μιας τρισδιάστατης μορφής του Trace, του ονομαζόμενου 3D Cylindrical Trace transform. Σε συνδυασμό με τα χωρο-χρονικά σημεία ενδιαφέροντος (STIPs), εφαρμόστηκε για την εξαγωγή εύρωστων χαρακτηριστικών από βίντεο τόσο για την αναγνώριση ανθρώπινης δραστηριότητας όσο και για τον εντοπισμό ανθρωπίνων πτώσεων. Πειράματα κατηγοριοποίησης που πραγματοποιήθηκαν σε πέντε δημοφιλείς και απαιτητικές βάσεις με τη χρήση SVM πυρήνα Radial Basis Function, παρείχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα αναδεικνύοντας τις δυνατότητες των προτεινόμενων τεχνικών. Τέλος, στην προσπάθεια ανάδειξης νέων προκλήσεων στο πεδίο της αναγνώρισης της ανθρώπινης δραστηριότητας, δημιουργήθηκε και προτάθηκε μια νέα μεγάλη βάση δεδομένων (THETIS) η οποίο κατά την πειραματική της αξιολόγηση αναδείχθηκε σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό σύνολο δεδομένων, το οποίο έχει αρχίσει ήδη να προσελκύει το ενδιαφέρον των ερευνητών.