Ηχο-ηλεκτροχημική παρασκευή νανοσωματιδίων πλατίνας και διακόσμηση αυτών σε υπόστρωμα carbon black για χρήση σε ανόδους PEMFC - Δεσδενάκης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Τεχνολογίας Ανόργανων Υλών, 2015)
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε μια σειρά πειραμάτων με πρωταρχικό στόχο την παλμική ηχο-ηλεκτροχημική (sono-electrochemical) σύνθεση νανοσωματιδίων λευκοχρύσου (ΝΣ Pt) από όξινα υδατικά διαλύματα χλωροπλατινικού οξέος - πολυβινυλοπυρρολιδόνης (PVP). Το ηχόδιο αποτέλεσε παράλληλα και το ηλεκτρόδιο εργασίας (ηχοηλεκτρόδιο). Εξετάσθηκε η εξάρτηση του μεγέθους των NP από ποικίλες παραμέτρους, όπως τους παλμούς και την πυκνότητα ρεύματος και τη συγκέντρωση PVP. Επιπλέον, με σκοπό την χρήση των παρασκευαζόμενων ΝΣ Pt ως ηλεκτροκαταλύτη σε ανόδους κελίων κασίμου υδρογόνου, τύπου PEMFC (Proton Exchange Membrane Fuel Cell), μελετήθηκε η ηχο-ηλεχτροχημικά υποβοηθούμενη διακόσμηση (decoration) υποστρώματος ενεργού άνθρακα Carbon Black (CB) με ΝΣ Pt.