Μελέτη ασυρμάτων ζεύξεων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (ΜΕΑ) UAVs - Ματσούκας, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια προσπάθεια για την μελέτη των ασυρμάτων ζεύξεων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της λειτουργίας των Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων ( ΣΜΕΑ ). Πέραν των τηλεπικοινωνιακών ζητημάτων γίνεται επίσης μια απόπειρα προσέγγισης έτερων ζητημάτων που αφορούν τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα όχι μόνο ως δομικά μέρη ευρύτερων συστημάτων αλλά και ως αυτούσια συστήματα. Τα ζητήματα αυτά αφορούν την κινητικότητα των ΜΕΑ ως κόμβων σε κινητά ad hoc δικτύων καθώς και τη σχεδίαση τροχιών για την εκπλήρωση των αναλαμβανόμενων αποστολών. Η διπλωματική εργασία διαιρείται σε τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιείται μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην ανάπτυξη των Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων και παρατίθενται διάφορα στοιχεία που σχετίζονται με τα συστήματα αυτά ( συνθετικά μέρη των ΣΜΕΑ, κατηγοριοποιήσεις , εφαρμογές αυτών και άλλα). Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα ΜΕΑ ως αλληλεπιδρώντα μέρη σε ad hoc δίκτυα κινητού χαρακτήρα. Στα πλαίσια αυτών των δικτύων , τα ΜΕΑ αλληλεπιδρούν με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο ο οποίος καθορίζει και τη κινητικότητά τους. Αυτή περιγράφεται με τη χρήση ειδικών μοντέλων τα οποία παρουσιάζονται με συνοπτικό τρόπο στο κεφάλαιο αυτό. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται τρόποι με τους οποίους σχεδιάζονται οι τροχιές πτήσης των ΜΕΑ. Ο σχεδιασμός τροχιών, στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, οδηγεί στην ανάγκη επίλυσης προβλημάτων βελτιστοποίησης και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την απόδοση των ΜΕΑ στην εκτέλεση αποστολών. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται αρχικά μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών και γίνεται μια αναφορά σε βασικά στοιχεία που συνθέτουν την έννοια των ασύρματων ζεύξεων. Στη συνέχεια του κεφαλαίου περιγράφονται οι ασύρματες ζεύξεις που υλοποιούνται για τις διάφορες λειτουργίες των ΣΜΕΑ κατά τη εκπλήρωση μιας αποστολής.