Καταγραφή κατανάλωσης ενέργειας κτιρίων πολιτικών μηχανικών Ε.Μ.Π. και ενεργειακός ανασχεδιασμός κυλικείου σχολής - Σφαέλλου, Ιωάννα Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2015)
Σκοπός της Διπλωματικής αυτής Εργασίας, είναι αφ' ενός η καταγραφή των ηλεκτρικών καταναλώσεων των κτιρίων της Σχολής των Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, και αφ' ετέρου η κατανόηση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κυλικείου των Πολιτικών Μηχανικών, καθώς και η ενεργειακή του αναβάθμιση. Αρχικά, εξετάζονται γενικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων. Στη συνέχεια, μελετάται η υφιστάμενη ενεργειακή κατάσταση του κτιρίου του κυλικείου μέσω της προσομοίωσης του με το λογισμικό Energyplus. Για την τρισδιάστατη μοντελοποίηση του κτιρίου χρησιμοποιούνται τα προγράμματα Sketch up και Open studio. Από το Energy plus εξάγουμε τα ενεργειακά αποτελέσματα που μας ενδιαφέρουν, όπως οι θερμοκρασίες αέρα στις θερμικές ζώνες που ορίσαμε, οι απαιτήσεις για θέρμανση-ψύξη, οι απώλειες από τα ανοίγματα και άλλα. Αξιολογούμε τα αποτελέσματα αυτά και επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση όσων θεωρούμε δυσμενή. Τελικά, προτείνουμε τρόπους βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης τους οποίους προσομοιώνουμε με το Energy plus και στη συνέχεια αναλύουμε ποσοτικά τα ενεργειακά τους οφέλη.