Οικονομική αξιολόγηση χερσαίου κοιτάσματος υδρογονανθράκων - Κοτσαμπάσογλου, Αντώνης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2015)
Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια εντοπισμού και αξιολόγησης του ελληνικού δυναμικού υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την οικονομική αξιολόγηση ενός υποθετικού χερσαίου κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Για τις ανάγκες της έρευνας διαμορφώνονται τρία κοιτάσματα διαφορετικής δυναμικότητας, ήτοι 50, 100 και 150 εκατ. βαρελιών, τα οποία διερευνώνται οικονομικά υπό μεταβαλλόμενες συνθήκες κόστους παραγωγής και τιμής διάθεσης του παραγόμενου προϊόντος. Η οικονομική ανάλυση στηρίζεται στη μέθοδο των προεξοφλημένων ταμειακών ροών με χρήση ευρέως αποδεκτών οικονομικών κριτηρίων, ήτοι της Καθαρής Παρούσας Αξίας (ΚΠΑ) και του Εσωτερικού Βαθμού Απόδοσης (ΕΒΑ). Για την εκτίμηση των οικονομικών παραδοχών συλλέχθηκαν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία και από προσωπικές επαφές με μηχανικούς και στελέχη εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και από τις συναφείς διατάξεις της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας. Επίσης, προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει κρίσιμες μεταβλητές εισόδου, πραγματοποιείται ανάλυση σεναρίων και στοχαστική ανάλυση με τη μέθοδο προσομοίωσης Monte Carlo.