Ανάκτηση χαλκού από διαδικασίες ανακύκλωσης ηλεκτρικών καλωδίων - Κάτσαρη, Χριστίνα-Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Εμπλουτισμού των Μεταλλευμάτων, 2015)
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Τα απόβλητα περιέχουν χρήσιμα υλικά, τα οποία με κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται πρώτες ύλες, ενέργεια και να προστατεύεται το περιβάλλον. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα (όπως τα ηλεκτρικά καλώδια) περιέχουν μέταλλα, τα οποία μπορούν να ανακτηθούν. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η δυνατότητα ανάκτησης χαλκού από ηλεκτρικά καλώδια με βαρυτομετρική μέθοδο διαχωρισμού χρησιμοποιώντας παλλόμενη τράπεζα με ραβδώσεις. Το μηχάνημα αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στον εμπλουτισμό των μεταλλευμάτων πλην όμως δεν υπάρχουν αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία για εφαρμογή του στο διαχωρισμό χαλκού από πλαστικό κατά την ανακύκλωση ηλεκτρικών καλωδίων. Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας, προκύπτει ότι είναι δυνατό να εφαρμοστεί η παραπάνω μέθοδος για αυτό το σκοπό αλλά και γενικότερα στο πεδίο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Για τα πειράματα χρησιμοποιήθηκαν δύο δείγματα με διαφορετική περιεκτικότητα σε χαλκό, με σκοπό τη σύγκριση των αποτελεσμάτων σε συνάρτηση με την περιεκτικότητα. Οι παράγοντες που μελετήθηκαν ήταν η παροχή του νερού της τροφοδοσίας, η κλίση του καταστρώματος και η συχνότητα της παλμικής κίνησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο διαχωρισμός του χαλκού από το πλαστικό των ηλεκτρικών καλωδίων είναι εφικτός. Ειδικότερα, για το πλούσιο υλικό οι βέλτιστες συνθήκες διαχωρισμού ήταν μεγάλη κλίση, μεσαία συχνότητα και μεσαία παροχή νερού ενώ για το φτωχό μεσαία κλίση, μικρή παροχή νερού και μεσαία συχνότητα. Η μέθοδος είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην περίπτωση διαχωρισμού χαλκού από πλαστικό προκειμένου για ανακύκλωση απορριμμάτων ηλεκτρικών καλωδίων.