Έλεγχος αποτελεσματικότητας συστήματος επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με συνδυασμό MBR & RO - Πρασάς, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2016)
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ήδη η παγκόσμια κοινότητα, και που οι προβλέψεις αναφέρουν ότι πρόκειται να αυξηθεί έντονα τις επόμενες δεκαετίες, είναι αυτό της έλλειψης πόσιμου νερού. Κάτι τέτοιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επαναχρησιμοποίηση υδάτων με τρόπο ασφαλή για τη δημόσια υγεία και με γνώμονα πάντα την ποιότητα ζωής. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται από την Νομοθεσία, απαιτείται η κατάλληλη επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, που γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, οι οποίες ονομάζονται «βιολογικοί καθαρισμοί». Συνήθως στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως η μέθοδος της ενεργού ιλύος (Ε.Ι.). Αναφορές έχουν γίνει στην χρήση και άλλων μεθόδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων όπως η μέθοδος μεμβρανών (MBR) και η αντίστροφη όσμωση (RO). Στόχος της παρούσας διπλωματικής ήταν η εξέταση της αποτελεσματικότητας της συνδυασμένης εφαρμογής MBR και RO (τεταρτογενής καθαρισμός) στην επεξεργασία υγρών αποβλήτων με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας νερού. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε πως ο συνδυασμός αυτός χρησιμοποιήθηκε λόγω της φύσης των υγρών αποβλήτων, όπως για παράδειγμα η πολύ υψηλή συγκέντρωση σε στερεά (TDS) και μακρομοριών, τα οποία θα έφραζαν ταχύτητα τις μεμβράνες της RO. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε βελτίωση στη σκληρότητα (95%), αγωγιμότητα (92%), αλκαλικότητα (84%), καθώς και ελλάτωση σε πολύ υψηλό βαθμό των χλωριόντων, αζώτου, φωσφόρου και νιτρικών (99%) σε σχέση με το αρχικό απόβλητο με χρήση των αναφερόμενων συνδυασμένων τεχνικών. Αντίστοιχα αποτελέσματα με χρήση μόνο της τεχνικής MBR ήταν 55% , 38% και 38% αντίστοιχα για σκληρότητα, αγωγιμότητα και αλκαλικότητα, ενώ για την απομάκρυνση των χλωριόντων, αζώτου, φωσφόρου και νιτρικών ήταν αντίστοιχα 81 %, 65%, 99% και 47%. Επομένως, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε με τον συνδυασμό του RO έχουμε για τα ανωτέρω επιπλέον βελτίωση της τάξης από 1 – 56% των παραπάνω παραμέτρων. Τα αποτελέσματα της ανωτέρω περιραματικής εργασίας κρίνονται ικανοποιητικά και επομένως προτείνεται η ασφαλής χρήση της συνδυασμένης τεχνικής RO και MBR για να γεωργική και οικιακή χρήση. Επόμενο βήμα ο έλεγχος εφαρμογής της στην βιομηχανία.