Μακροπρόθεσμος προγραμματισμός ανάπτυξης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας - Αντωνιάδου-Πλυταριά, Κυριακή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός ανάπτυξης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόβλημα βελτιστοποίησης που επιλύεται καθορίζει την ενίσχυση των υπαρχόντων γραμμών διανομής, την κατασκευή νέων γραμμών διανομής για την επέκταση του δικτύου, την ενίσχυση του υποσταθμού και την εγκατάσταση ρυθμιστών τάσης. Επιπλέον, καθορίζεται το έτος που είναι απαραίτητη κάθε μία από τις προαναφερόμενες πιθανές επενδύσεις. Η αντικειμενική συνάρτηση που ελαχιστοποιείται είναι η καθαρή παρούσα αξία του συνολικού κόστους των επενδύσεων. Για την επίλυση του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού ανάπτυξης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αναπτύχθηκε λογισμικό σε περιβάλλον GAMS. Η επίλυση του προβλήματος πραγματοποιείται σε τρία στάδια. Αρχικά, για το τελευταίο έτος σχεδιασμού καθορίζονται τα στοιχεία του δικτύου (θέση, μέγεθος) που πρέπει να ενισχυθούν και να προστεθούν για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης και των νέων φορτίων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τη διαμόρφωση του δικτύου που προκύπτει από το προηγούμενο στάδιο, εξετάζεται η τοποθέτηση ρυθμιστών τάσης. Τέλος, εξετάζονται διαδοχικά τα προηγούμενα έτη και επιλέγεται το έτος που θα πραγματοποιηθεί η κάθε επένδυση του δικτύου που αποφασίστηκε στα προηγούμενα στάδια. Η μέθοδος επίλυσης που αναπτύχθηκε εφαρμόστηκε σε δίκτυα διανομής των 22, 43 και 267 ζυγών, για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητά της.