Ο τομέας πληροφορικής και επικοινωνιών στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας: βασικά εμπειρικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος - Βράτιμος, Αθανάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2015)
Η παρούσα εργασία έχει στόχο τη μελέτη του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα και πως αυτός έχει εξελιχθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Αρχικά, αναλύεται το γενικότερο θέμα ανάπτυξης της Ελλάδας και στη συνέχεια μελετάται ο ρόλος του τομέα ΤΠΕ τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο. Στην συνέχεια, γίνονται τριεις βασικές αναλύσεις: Στην πρώτη ανάλυση, για την πενταετία 2009-2013 μελετάμε τους τρεις κύριους κλάδους (εμπόριο, υπηρεσίες, κατασκευές) του τομέα ΤΠΕ ως προς βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως τον κύκλο εργασιών, τα μεικτά κέρδη και τα καθαρά κέρδη. Στην δεύτερη ανάλυση, για το ίδιο χρονικό διάστημα, προχωράμε σε χρηματοοικονομική ανάλυση των τριών αυτών κλάδων, μαζί με τους υποκλάδους τους. Συγκεκριμένα, αναλύεται η εξέλιξη τεσσάρων βασικών δεικτών κατά τη διάρκεια της πενταετίας. Αυτοί είναι ο δείκτης ρευστότητας, δείκτης αυτονομίας, δείκτης κερδοφορίας και δείκτης μεικτού κέρδους. Στην τρίτη ανάλυση, με βάση τα δεδομένα της έρευνας του ΙΟΒΕ/ΕΜΠ στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας, μελετάμε βασικά στοιχεία των δύο μεγαλύτερων κλάδων (εμπόριο, υπηρεσίες) συγκριτικά με το σύνολο των εταιρειών της έρευνας στις τέσσερις ακόλουθες ενότητες: Επιχείρηση και Επιχειρηματική Στρατηγική Οικονομικές επιδόσεις και αγορά Τεχνολογικές επιδόσεις και ανάπτυξη καινοτομιών Απασχόληση και πολιτικές ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού Η εργασία, ολοκληρώνεται με συμπεράσματα που προκύπτουν από τις παραπάνω αναλύσεις για τον κάθε κλάδο ξεχωριστά.