The role of the carbon source in the growth of the microalgae nannochloropsis sp. and the production of high added value products - Γκουβούση, Μερόπη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV), 2015)
Η εξάντληση των αποθεμάτων του ορυκτού πετρελαίου, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι κλιματικές αλλαγές, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την εύρεση νέων εναλλακτικών καυσίμων. Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στα μικροφύκη, ως πρώτες ύλες παραγωγής βιοκαυσίμων, κυρίως λόγω του παρουσιάζουν μεγάλη φωτοσυνθετική ικανότητα, υψηλή παραγωγή βιομάζας, αλλά και γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλες πηγές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε ο ρόλος της πηγής άνθρακα (NaHCO3) στην ανάπτυξη του μικροφύκους Nannochloropsis sp. και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πραγματοποιήθηκαν καλλιέργειες με διαφορετικές συγκεντρώσεις της πηγής άνθρακα για 0,5 g/L, 1 g/L, 2 g/L, 3 g/L και 5 g/L NaHCO3, οι οποίες αναπτύχθηκαν σε φωτοβιοαντιδραστήρα με ήπια ανάδευση στα 130 rpm, ο φωτισμός ήταν συνεχής, ρυθμισμένος στα 100 μmol/m2*sec και η θερμοκρασία παρέμενε σταθερή στους 20oC. O κύκλος ανάπτυξης της κάθε καλλιέργειας διήρκησε 15 ημέρες. Αρχικά μελετήθηκε η κυτταρική ανάπτυξη του μικροοργανισμού και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση της συγκέντρωσης της πηγής άνθρακα μέχρι μια τιμή είχε ως αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της παραγωγής βιομάζας, ενώ για υψηλότερες συγκεντρώσεις NaHCO3 σημειώθηκε μείωση αυτής. Τη μέγιστη τιμή βιομάζας σε σχέση με τις υπόλοιπες καλλιέργειες τη 15η ημέρα, παρουσίασε η καλλιέργεια με συγκέντρωση 2 g/L NaHCO3 και η τιμή αυτής ήταν περίπου 721 mgDCW/L, σημείωνοντας έτσι αύξηση στη συσσώρευση βιομάζας σε ποσοστό που ανέρχεται στο 89,5% συγκριτικά με την καλλιέργεια με τη μικρότερη συγκέντρωση NaHCO3 (0,5 g/L). Επιπλέον, μελετήθηκε η συγκέντρωση χλωροφύλλης και παρατηρήθηκε ότι παρουσιάζεται μέγιστο την 9η ημέρα καλλιέργειας για όλες τις διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας. Τη μέγιστη συγκέντρωση χλωροφύλλης εκείνη την ημέρα (8,4 μg/mL) είχε η καλλιέργεια με συγκέντρωση 2 g/L NaHCO3.