Μοντελοποίηση προτεραιοποίησης στη διαχείριση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία - Σαραφίδης, Μιχαήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση της μεθοδολογίας και η μοντελοποίηση της προτεραιοποίησης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που διαθέτει ένας οποιοσδήποτε οργανισμός παροχής υγείας, για εργασίες συντήρησης. Με τον όρο προτεραιοποίηση ουσιαστικά νοείται μία ιεράρχηση των βαθμών που χαρακτηρίζουν την εκάστοτε ιατρική συσκευή και καταδεικνύουν την επιτακτικότητά της για συντήρηση. Με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύεται άμεσα η σειρά και η έμφαση με την οποία πρέπει να διατεθούν οι κατεχόμενοι πόροι, για επίβλεψη και συντήρηση (προληπτική ή διορθωτική), στον οργανισμό. Αρχικά, γίνεται μία παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα σε Αμερική και Ευρώπη, καθώς και στη χώρα μας, και στη συνέχεια γίνεται αναφορά των φορέων που εμπλέκονται στις διάφορες σχετιζόμενες διαδικασίες. Ακολούθως, αναλύονται όλες οι βασικές λειτουργίες και διαδικασίες της διαχείρισης και της συντήρησης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, οι οποίες ξεφεύγουν από την απλουστευτική λογική μονάχα της απόκτησης ενός μηχανήματος. Επίσης, γίνεται μία σύντομη αναφορά στις λειτουργίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, που αποτελεί το κατεξοχήν αρμόδιο τμήμα σε κάθε οργανισμό για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Έπειτα, αναλύεται η μεθοδολογία που ακολουθείται για τον προσδιορισμό της κρισιμότητας, και άρα της προτεραιότητας, της εκάστοτε συσκευής του εξοπλισμού και πραγματοποιείται μία δοκιμαστική εφαρμογή του μοντέλου σε δείγμα του συνόλου του εξοπλισμού ενός επαρχιακού νοσοκομείου, του Γ. Ν. Κιλκίς. Ακόμη, παρουσιάζονται εναλλακτικά μοντέλα προτεραιοποίησης καθώς και ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, εφαρμοζόμενα και αυτά στα προηγούμενα δεδομένα του νοσοκομείου. Τέλος, αφού έχει καταστεί σαφές η αναγκαιότητα της παραπάνω διαδικασίας προτεραιοποίησης, γίνεται μία σύγκριση των μεθόδων που παρουσιάστηκαν και καταληκτικά προτείνονται τομείς και ζητήματα για περαιτέρω μελέτη και έρευνα.