Στατιστική ανάλυση δεδομένων ανεργίας με τη χρήση της R - Ραμαντάνη, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2015)
Η παρούσα αυτή διπλωματική εργασία ασχολείται με τη μελέτη δεδομένων για την ανεργία και το απασχολούμενο εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα που προέρχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για τα έτη (και τρίμηνα) από το 2001 ως το 2014. Η μελέτη των δεδομένων έγινε για διάφορες κατηγορίες όπως ο βαθμός αστικότητας, το φύλο, η ηλικιακή ομάδα, το επίπεδο εκπαίδευσης, ο επαγγελματικός τομέας και ο οικονομικός κλάδος δραστηριότητας. Για την μελέτη των πινάκων συχνοτήτων και σχετικών συχνοτήτων των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι και διαγράμματα πολυμεταβλητής στατιστικής που υλοποιήθηκαν στο στατιστικό πακέτο R με τη βοήθεια διαφόρων πακέτων. Αρχικά έγινε χρήση της μεθόδου της ανάλυσης αντιστοιχιών, η οποία παρουσιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια και εφαρμόστηκε σε πίνακες σχετικών συχνοτήτων για τους ανέργους ανά βαθμό αστικότητας και ανά ηλικιακή. Η εφαρμογή της μεθόδου έγινε με τη βοήθεια τριών πακέτων της R που πραγματοποιεί τη μέθοδο αυτή, ενώ έγινε αναφορά και σε όλα τα δυνατά πακέτα που εφαρμόζουν τη μέθοδο της ανάλυσης αντιστοιχιών. Ταυτόχρονα μελετήθηκε με τη χρήση διαφόρων διαγραμμάτων που προσφέρει η R και η σχέση των ποσοστών των ανέργων σε συγκεκριμένα αστικά κέντρα καθώς και η διαφοροποίηση των ποσοστών ανά φύλο. Στη συνέχεια ακολούθησε η μελέτη των σχετικών συχνοτήτων των ανέργων ανά κατηγορία μορφωτικού επιπέδου με τη βοήθεια διαγραμματικών απεικονίσεων του πίνακα των ποσοστών. Τέλος ο αριθμός των απασχολούμενων ανά βασικούς επαγγελματικούς τομείς και ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας μελετήθηκε με τη βοήθεια διαγραμμάτων πολυμεταβλητής στατιστικής με την κάθε κατηγορία ανά πίνακα συχνοτήτων να αντιστοιχεί σε μία μεταβλητή. Για τη δημιουργία και την παρουσίαση των διαγραμμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά πακέτα της R για τα οποία γίνεται αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων που προσφέρουν αλλά και πλήρης εξήγηση των αποτελεσμάτων τους για τα δεδομένα της εργασίας.