Λουτρό στην Κάτω Πόλη Μονεμβασίας - Μαραβέλια, Ευγενία (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στο λουτρό του Σωτήρος στη Μονεμβασία, ένα μνημείο κατασκευασμένο πιθανότατα κατά τους χρόνους της Β’ Τουρκοκρατίας (1715-1821). Για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του μέσα στο συγκεκριμένο οικιστικό πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε μελέτη της ιστορίας και της πολεοδομικής οργάνωσης της Κάτω Πόλης Μονεμβασίας, με ταυτόχρονη προσπάθεια σύνδεσης των δεδομένων που εντοπίζονται με το υπό μελέτη μνημείο. Παράλληλα, έγινε εμβάθυνση στη λειτουργία των τουρκικών λουτρών, είτε μέσω βιβλιογραφικής έρευνας , ή με επί τόπου επισκέψεις σε κτήρια τέτοιας χρήσης. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε αποτύπωση του μνημείου και εις βάθος έρευνα των χώρων, της λειτουργίας και των κατασκευαστικών φάσεών του, αξιολoγώντας συνδυαστικά όλα τα στοιχεία που προέκυψαν. Τέλος, γίνεται απόπειρα σχεδιαστικής αναπαράστασης της πιθανής αρχικής μορφής του λουτρού, ενώ, στην προσπάθεια διάσωσης του μνημείου, προτείνεται η αποκατάσταση και επανάχρησή του με την αυθεντική του χρήση αντιμετωπίζοντας με σεβασμό το μνημείο και τον ιστό της Κάτω Πόλης Μονεμβασίας.