Χαρτογραφική απόδοση με χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών - Κολοβός - Μαρκόπουλος, Γεώργιος - Στέφανος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας, είναι η απόδοση χωρικών δεδομένων, σε περιβάλλον διαδικτύου, με στόχο την κατασκευή ενός ψηφιακού διαδικτυακού χάρτη. Ως περιοχή εφαρμογής επιλέχθηκε η Νήσος Άνδρος. Η κατασκευή του τελικού χάρτη έγινε με τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα QGis και ενός χωρικού server Geoserver. Πρόκειται για λογισμικό που υλοποιεί τα πρότυπα του OGC για τις διαδικτυακές υπηρεσίες WMS, WCS, & WFS. ΄ Αρχικά, έγινε επιλογή και επεξεργασία των δεδομένων σύμφωνα με το πρότυπο sld στο QGis πριν την εισαγωγή τους στον server, στον οποίο ολοκληρώθηκε η μορφοποίησή τους και δημιουργήθηκε το τελικό layer group που οπτικοποιήθηκε. Τέλος αναζητήθηκαν στο διαδίκτυο υπηρεσίες οι οποίες καλύπτουν διάφορες χαρτογραφικές διεργασίες και παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας τους και τα αποτελέσματά τους. Η παρούσα εργασία αποτελεί έναν πρότυπο οδηγό για την κατασκευή διαδικτυακού χάρτη με λογισμικό ανοιχτού κώδικα.