Παραμετρικός βέλτιστος σχεδιασμός μηχανισμού μετάδοσης κίνησης κινητήρα Stirling τύπου-b - Κοτάκης, Χαράλαμπος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναπτύσσεται και περιγράφεται μια έρευνα που έγινε με αντικείμενο τις μηχανές Stirling. Ειδικότερα, στην συνέχεια του παρόντος βιβλίου παρουσιάζεται η τροποποίηση που αποφασίστηκε να γίνει στον ρομβικό κινηματικό μηχανισμό μιας β-τύπου μηχανής Stirling που είχε κατασκευαστεί από την NASA, με την ονομασία GPU3. Στόχος της έρευνας ήταν η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση ισχύος για δεδομένο όγκο μηχανής, ίσο με την προαναφερθείσα μηχανή της NASA, καθώς και βαθμό απόδοσης αντίστοιχο με αυτόν της GPU3. Μέσω των υπολογισμών προέκυψαν εν τέλει αποτελέσματα για δύο μηχανές, όπως παρουσιάζονται στη συνέχεια, με τροποποιημένο κινηματικό μηχανισμό συγκριτικά με τον ρομβικό μηχανισμό των β-τύπου μηχανών Stirling. Επιπλεόν στο τελευταίο κεφαλαίο της παρούσας εργασίας παρουσιάζεται πλήρως η μια εκ των δύο νέων μηχανών σε κατασκευστικά εφαρμόσιμο επίπεδο.