Ανάλυση και σχεδιασμός διάταξης ελέγχου οδοντώσεων με χρήση θερμοϋδραυλικών επενεργητών υψηλής στιβαρότητας - Βασιλείου, Γιώργος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναλύεται και σχεδιάζεται διάταξη ελέγχου οδοντώσεων με χρήση θερμοϋδραυλικών επενεργητών υψηλής στιβαρότητας. Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας έγινε στο Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η διάταξη που σχεδιάστηκε επικεντρώνεται στον έλεγχο της δυναμικής συμπεριφοράς οδοντωτών τροχών συναρτήσει της ευθυγράμμισης των αξόνων τους. Υπό αυτή την έννοια, η διάταξη αυτή διαφέρει από τις υπάρχουσες, οι οποίες αδυνατούν να βγάλουν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με την επιρροή της κακής ευθυγράμμισης στην δυναμική συμπεριφορά οδοντωτών τροχών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, γίνεται χρήση θερμουδραϋλικών επενεργητών υψηλής στιβαρότητας με στόχο την κατά το δοκούν μεταβολή της απόστασης των αξόνων για την καταρχήν σωστή ευθυγράμμιση και βαθμονόμηση της διάταξης και κατά δεύτερον πρόκληση της επιθυμητής γωνίας αξόνων και μέτρηση αποτελεσμάτων. Σημαντική διαφορά με τις υπάρχουσες διατάξεις είναι επίσης ο αριθμός των οδοντωτών τροχών προς έλεγχο. Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιείται ένα μόνο ζεύγος οδοντωτών τροχών. Στα κεφάλαια που ακολουθούν γίνεται εκτενής περιγραφή του προβλήματος της κακής ευθυγράμμισης στην λειτουργία οδοντωτών τροχών, γίνεται σύγκριση του σχεδιασμένου επενεργητή με άλλους επενεργητές και τέλος γίνεται παρουσίαση και ανάλυση της διάταξης καθώς και αναλυτική περιγραφή των μέσων επίτευξης των απαιτήσεων της διάταξης και υπολογισμοί αντοχών των διαφόρων μερών της.