Μοντελοποίηση της επίδοσης και του κόστους αλγορίθμων συνένωσης σε εφαρμογές μεγάλου όγκου δεδομένων - Δαμασκηνός, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, 2015)
Η συνεχής εξέλιξη της επιστήμης των υπολογιστών έχει επιφέρει ραγδαία αύξηση στον όγκο των δεδομένων που αποθηκεύονται συνεχώς σε διάφορα data - center. Είναι γεγονός ότι τα δεδομένα αυτά περιέχουν απίστευτα χρήσιμη πληροφορία. Μία άκρως ενδιαφέρουσα και πολυπληθής συλλογή από μηχανές, βιβλιοθήκες και τεχνικές είναι διαθέσιμη για κάθε χρήστη που προσπαθεί να εξαγάγει αυτήν την πληροφορία προκειμένου να καταλήξει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ωστόσο λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας αυτής της συλλογής είναι πρακτικά αδύνατο για έναν μέσο χρήστη να επιλέξει τον ιδανικό συνδυασμό, βασισμένος στον σκοπό και στους διαθέσιμους πόρους του. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η συνεισφορά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός συστήματος που θα δέχεται ως είσοδο από έναν χρήστη, ή ένα άλλο σύστημα, τους διαθέσιμους πόρους, το είδος της εργασία, καθώς και το επιθυμητό αποτέλεσμα στα πλαίσια βελτιστοποίησης κάποιας παραμέτρου επίδοσης (π.χ. ελάχιστος χρόνος εκτέλεσης). Στη συνέχεια, βασιζόμενο στα κατάλληλα μοντέλα, θα προτείνει στον χρήστη τον ιδανικό τρόπο εκτέλεσης της εργασίας του. Το είδος της εργασίας του χρήστη στην εν λόγω μελέτη, περιορίζεται σε αλγορίθμους συνένωσης μεγάλου όγκου δεδομένων. Η επίτευξη του σκοπού αυτού γίνεται διαμέσου της υλοποίησης διαφόρων αλγορίθμων συνένωσης σε διάφορες μηχανές. Στην συνέχεια παρακολουθείται το προφίλ της επίδοσης και του κόστους αυτών των αλγορίθμων για διάφορους συνδυασμούς παραμέτρων. Τέλος δημιουργούνται τα κατάλληλα μοντέλα τα οποία το σύστημα θα εξετάζει προκειμένου να πετύχει το ζητούμενο. Η διπλωματική αυτή, αποτελεί τμήμα μίας πλατφόρμας προσαρμοστικής και κλιμακώσιμης ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου (ASAP) και πιο συγκεκριμένα ενός ευφυούς δρομολογητή (IReS), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έξυπνη διαχείριση των υπαρχόντων πόρων.