Εφαρμογή του μοντέλου Thomas στη Λεκάνη απορροής του ποταμού Ευρώτα - Μαρίνου, Παρασκευή Γ. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Στην .παρούσα μεταπτυχιακή εργασία εξετάζεται η περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού Ευρώτα, στην οποία και εφαρμόζεται ένα ημικατενεμημένο, εννοιολογικό, προσδιοριστικό υδρολογικό μοντέλο. Συγκεκριμένα, έγινε ανάλυση και επεξεργασία σε τρεις υπολεκάνες απορροής του ποταμού Ευρώτα: Οινούντας (Κλαδάς), Ρασίνα (Κουμουστά), Ρασίνα (Αεροδρόμιο), για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τα διαθέσιμα δεδομένα ημερήσιων παροχών για το υδρολογικό έτος 2009-2010, καθώς και στην υπολεκάνη του Βιβαρίου σε μηνιαία βάση για την περίοδο 2005-2009. Για τον υπολογισμό του υδατικού ισοζυγίου στα επιμέρους τμήματα της λεκάνης απορροής του Ευρώτα εφαρμόστηκε το μοντέλο Thomas “abcd”, κατά το οποίο τα δεδομένα των χρονοσειρών της βροχόπτωσης και της δυνητικής εξατμισοδιαπνοής χρησιμοποιούνται σαν είσοδος και της απορροής ως έξοδος. Στην περιοχή χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα των 5 συνολικά βροχομετρικών σταθμών, από τα οποία δημιουργήθηκαν τα πολύγωνα του Thiessen στο περιβάλλον ArcGIS 10, με στόχο τη χρήση της αντίστοιχης μεθόδου για τον υπολογισμό του μέσου ύψους βροχής ανά υπολεκάνη. Για τις ανάγκες του μοντέλου, η εκτίμηση της εξατμισοδιαπνοής έγινε με χρήση της μεθόδου Penman – Monteith. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε βαθμονόμηση του μοντέλου με παραμέτρους βελτιστοποίησης τις τιμές των a,b,c,d, S(0) και G(0). Για τη βαθμονόμηση του μοντέλου κριτήριο αποτέλεσε η αποτελεσματικότητα μεταξύ υπολογισμένης και μετρημένης χρονοσειράς απορροής, η οποία αξιολογήθηκε μέσω της αντικειμενικής συνάρτησης Nash-Sutcliffe (Nash. & Sutcliffe, 1970). Τέλος, ο προσδιορισμός της μεταβολής των αποτελεσμάτων του μοντέλου σε πιθανή μεταβολή κάποιας εκ των παραμέτρων αυτού (a, b,c και d), καθώς και του βαθμού με τον οποίο κάθε μεταβλητή τα επηρεάζει, καθορίστηκε με την ανάλυση ευαισθησίας του μοντέλου. Σαν ενδεικτική της συμπεριφοράς του μοντέλου παράμετρος, θεωρείται η μεταβολή της μέσης τιμή των προσομοιωμένων απορροών.