Εφαρμογή μαθηματικής προσομοίωσης διεργασιών επεξεργασίας πετρελαϊκών αποβλήτων - Πασχαλάκης, Παντελής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα του είναι κύρια στοιχεία πολλών κλάδων των σύγχρονων ανθρώπινων κοινωνιών. Η ενέργεια, η μηχανοκίνηση, η παραγωγή πλαστικών είναι μόνο ορισμένες από μια μεγάλη λίστα χρήσεων σημαντικών χρήσεων αυτών των προϊόντων. Για την μετατροπή του αργού στα αντίστοιχα εμπορεύσιμα προϊόντας πρέπει να λάβουν χώρα ορισμένες διεργασίες. Η ατμοσφαιρική απόσταξη, η απόσταξη υπό κενό, η υδρογονοαποθείωση, η καταλυτική αναμόρφωση, η υδρογονοπυρόλυση, η καταλυτική πυρόλυση, η ισομερίωση και η αλκυλίωση είναι ορισμένες από τις κύριες διεργασίες που πραγματοποιούνται στα διυλιστήρια και τις πετροχημικές εγκαταστάσεις. Δυστυχώς οι διεργασίες αυτές παράγουν σημαντικές ποσότητες ρύπων, αρκετοί από τους οποίους είναι πολύ τοξικοί. Για αυτόν τον λόγο η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των εκροών των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων είναι ένας τομέας μεγάλης σημασίας τόσο για την προστασία των υδάτινων αποδεκτών παγκόσμια όσο και για τις ίδιες τις βιομηχανίες που επιδιώκουν να συμμορφώνονται με την τοπική και παγκόσμια νομοθεσία.