Ανάπτυξη μεθόδου διακρίβωσης μετρητικών ρολογιών και μηχανικών συγκριτών με τη μηχανή MAHR 865 του Μετροτεχνικού Εργαστηρίου Ε.Μ.Π. – Υπολογισμός αβεβαιότητας μέτρησης - Λεούσης, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία μίας μεθόδου διακρίβωσης μετρητικών ρολογιών και μηχανικών συγκριτών με τη μηχανή MAHR 865 του Μετροτεχνικού Εργαστηρίου Ε.Μ.Π., καθώς και ο υπολογισμός της αβεβαιότητας που προκύπτει από τη μετρητική διαδικασία. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, περιγράφεται, αρχικά, το Μετροτεχνικό Εργαστήριο της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. και συγκεκριμένα η Αίθουσα Ελεγχόμενων Συνθηκών, όπου βρίσκεται η Mahr 865. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι τεχνικές απαιτήσεις του προτύπου ΕΝ ISO/IEC 17025:2005, με βάση το οποίο είναι διαπιστευμένο το Μετροτεχνικό Εργαστήριο. Έπειτα, παρουσιάζεται η Μηχανή Διακρίβωσης Συγκριτών και Μετρητικών Ρολογιών MAHR 865, καθώς και οι προς διακρίβωση μηχανικοί συγκριτές. Επιπλέον, αναφέρονται τα πρότυπα DIN 878 και DIN 879 με βάση τα οποία πραγματοποιήθηκε η διαδικασία, καθώς και κάποια εισαγωγικά στοιχεία για την αβεβαιότητα. Το πειραματικό κομμάτι της εργασίας ξεκινά με την περιγραφή της διαδικασίας διακρίβωσης που ακολουθήθηκε και συνεχίζεται με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μέτρησης. Επόμενο βήμα αποτελεί η αναφορά των πηγών αβεβαιότητας που επιδρούν στη διαδικασία και, τέλος, ο υπολογισμός της αβεβαιότητας της διαδικασίας μέτρησης που αναπτύχθηκε.