Υπολογιστική μελέτη κινούμενων κατασκευών σε ρευστό - Γεωργακόπουλος, Κυπριανός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά την υπολογιστική μελέτη κινούμενων κατασκευών σε ρευστό. Έχει διαπιστωθεί ότι η ροή γύρω από τον κύλινδρο αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πλήθος κατασκευών που λειτουργούν μέσα σε ρεύματα έχουν κυκλική διατομή. Η ροή αυτή καθορίζεται μόνο από τον αριθμό του Reynolds, που εστιάζεται πάνω στην ταχύτητα της εξωτερικής ροής U, καθώς και τη διάμετρο D του κυλίνδρου: R=UD/ν. Η εργασία αποτελείται από τρεις ενότητες, οι οποίες εμπεριέχουν το θεωρητικό και το επιστημονικό - ερευνητικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο διερευνά τα φαινόμενα που διέπουν την κίνηση κατασκευών σε ρευστό. Το δεύτερο κεφάλαιο αναλύει τη θεμελίωση των μαθηματικών και φυσικών εξισώσεων για την αριθμητική επίλυση υδρδυναμικών ροών. Γίνεται εκτενής αναφορά στο θεώρημα της μεταφοράς του Reynolds και παρουσιάζονται οι εκτατικές και οι εντατικές ιδιότητες των ρευστών. Συνάμα, παρουσιάζει ενδιαφέρον η εξίσωση συνέχειας και Navier – Stokes για νευτώνεια και ασυμπίεστα ρευστά.. Ειδικότερα, αποτελούν ένα σύνολο από εξισώσεις που περιγράφουν την κίνηση των ρευστών και ανάμεσα στους ρυθμούς μεταβολής ή των ροών των διαφόρων μεγεθών και αποτελούν το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιείται από το εμπορικό πακέτο. Πραγματοποιείται αναλυτική περιγραφή των εξισώσεων Navier – Stokes και των μεθόδων υπολογιστικής υδροδυναμικής (CFD). Η τρίτη και τελευταία ενότητα εμπεριέχει το κύριο υπολογιστικό πλαίσιο με αναφορές στον σχεδιασμό, στο πλέγμα και στον κινούμενο κύλινδρο καθώ και στα αριθμητικά αποτελέσματα.