Ανάλυση και αξιολόγηση της εταιρικής υπευθυνότητας με τη βοήθεια της προσαρμογής του προτύπου ΕΟ100 και εφαρμογή σε μελέτη περίπτωσης από το ναυτιλιακό κλάδο - Πάντος, Σπύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2015)
Εισαγωγή : Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Ειδικότερα όταν σχετίζεται με τη ναυτιλία όπου κατέχει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου τότε μπορούμε να αναλογιστούμε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι δράσεις οι οποίες θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και την κοινωνία. Σκοπός της διπλωματικής είναι η ανάπτυξη ενός νέου προτύπου Ε.Κ.Ε στα δεδομένα της ναυτιλίας αλλά και η εφαρμογή του σε ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου. Ακόμα η ανάλυση και η αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης που επικρατεί στην Ελληνική ναυτιλία ως προς τις δράσεις Ε.Κ.Ε. Μεθοδολογία : Διεξήχθη μια σύγχρονη έρευνα σε Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες μεταφοράς πετρελαίου ώστε να αξιολογηθούν οι δράσεις Ε.Κ.Ε μέσω της προσαρμογής του EO100. Η προσαρμογή του ΕΟ100 εφαρμόστηκε πάνω σε ένα ερωτηματολόγιο για την εταιρεία του Case study αλλά και γενικότερα για την ανάλυση και αξιολόγηση των άλλων εταιριών. Κατά την αξιολόγηση μέσω του ερωτηματολογίου με «ΝΑΙ» ή «ΌΧΙ» χρησιμοποιήθηκε βαθμολογία στα σύγχρονα δεδομένα με κλίμακα 0 - 100 και για κάθε απόδοση στόχου της εταιρείας έλαβε 2 μονάδες για τους βασικούς δείκτες ενώ για τους δευτερεύοντες δείκτες 1 μονάδα και 0 για τις αρνητικές απαντήσεις.Αποτελέσματα : Κατά την εφαρμογή στην εταιρεία της μελέτης περίπτωσης έλαβε αξιολόγηση 97% διότι η εν λόγω εταιρεία εφάρμοζε σχεδόν όλους τους δείκτες που ήταν εναρμονισμένοι με την προσαρμογή του EO100. Κατά την ανάλυση των Ελληνικών εταιριών γενικότερα παρατηρήσαμε ότι οι Ελληνικές εταιρίες υστερούν σε κάποιους τομείς ως προς τις δράσεις Ε.Κ.Ε και ειδικότερα οι μη εισηγμένες σε σχέση με τις εισηγμένες, επειδή δεν είναι υποχρεωμένες να παρουσιάζουν αναλυτικές δράσεις στα ενδιαφερόμενα μέρη. Συμπεράσματα : Η επίγνωση της ανάγκης εφαρμογής των δράσεων Ε.Κ.Ε θα πρέπει να είναι κύριος παράγοντας για όλες τις εταιρίες τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα οι μη εισηγμένες που σε κάποιους τομείς λαμβάνουν χαμηλά ποσοστά. Είναι σημαντικό να αλλάξει η νοοτροπία τα επόμενα χρόνια για την βελτίωση της κατάστασης διότι αλλιώς οδεύουν προς ένα αδιέξοδο μέσω των κανονισμών του IMO και της Ε.Ε. Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και του προσαρμοσμένου προτύπου θα μπορούσε να συμβάλει στην ενημέρωση των ναυτιλιακών εταιριών αλλά και στην βελτίωση των εταιριών σε δράσεις Ε.Κ.Ε με σαφή οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία αλλά και την ίδια την εταιρεία.