Υπεράκτιες πλωτές αναμογεννήτριες - Γράψας, Θωμάς (Εθνικλό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ιδιαίτερη έμφαση στις πλωτές ανεμογεννήτριες μεγάλου βάθους. Πιο συγκεκριμένα γίνεται ανάλυση πλωτής ανεμογεννήτριας, εδρασμένης σε πλατφόρμα τύπου TLP (Tension Leg Platform) - κατασκευή με κατακόρυφους κλάδους αγκύρωσης υπό σταθερή προένταση. Η εν λόγω κατασκευή αποτελεί πρόταση του ΕΜΠ για περαιτέρω διερεύνυση των πλωτών κατασκευών μεγάλου βάθους και την αξιοποιήση τους για εφέδρανα ανεμογεννητριών (σε επόμενο στάδιο ενσωματώνονται καιμηχανές ανάκτησης κυματικής ενέργειας για μεγιστοποιήση της παραγόμενης ενέργειας). οι εν λόγω κατασκευές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χώρα μας όπου τα μεγάλα βάθη πυθμένων δεν ευνοούν την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων με τις συνήθεις μεθόδους έδρασης.