Διατηρητέα κτίρια του Δ. Πειραιά-Ανάλυση οικονομικών αξιών και εκτίμηση του δεσμευμένου κεφαλαίου - Μαγριπλή, Αγγελική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, 2015)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ενημέρωση ενός προϋπάρχοντος Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών που περιέχει αναλυτικά την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά που συναντάται στην περιοχή του Δήμου του Πειραιά , με σκοπό την αποτίμηση του δεσμευμένου κεφαλαίου και της κτηριακής υποδομής που αντιπροσωπεύουν τα διατηρητέα κτίρια της περιοχής μελέτης. Αντικείμενο μελέτης θα αποτελέσουν τα διατηρητέα κτίρια που εντοπίζονται σε κεντρικές συνοικίες του Δήμου Πειραιώς που περιβάλλουν το Ιστορικό του Κέντρο. Αν και αρχικά θα ενημερωθεί το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών για το σύνολο των 309 διατηρητέων κτιρίων που περιέχονται εντός των περιοχών ενδιαφέροντος , στην συνέχεια θα απομονωθούν τα ανενεργά και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Παράλληλα , θα αναλυθεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους και θα ελεγχθεί κατά πόσο έχει επιτύχει τον στόχο της η νομοθεσία ως προς της προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χώρας. Με τον όρο ανενεργά εννοούνται τα κτίρια που δεν φιλοξενούν κάποια χρήση όπως κατοικία, εμπόριο, γραφείο, τράπεζα, χώρο εστίασης και αναψυχής, υπηρεσίες και άλλα. Ενώ ως εγκαταλελειμμένα ορίζονται τα κτίρια που είναι κυρίως σε μέτρια ως κακή δομική κατάσταση, φέρουν ίχνη παραβίασης, πτώσης υλικών, είναι σφραγισμένα από τους ιδιοκτήτες τους και γενικότερα είναι εμφανή τα σημάδια απουσίας ενδιαφέροντος και προστασίας από τους κυρίους τους. Για τις τελευταίες δύο κατηγορίες διατηρητέων κτιρίων θα προσδιορισθούν αναλυτικά οι Αντικειμενικές Αξίες των Ακινήτων καθώς και οι Αντίστοιχες Παρούσες Εμπορικές Αξίες προκειμένου να εντοπισθεί ίσως ο λόγος που αυτά ερημώνουν χρόνο με το χρόνο και που δεν αξιοποιούνται στο ελάχιστο από τους ιδιοκτήτες τους. Στο τέλος της εργασίας θα προταθούν μέτρα αναστροφής της υπάρχουσας κατάστασης κυρίως από της μεριά στήριξης από την πολιτεία . Ενώ θα παραταθούν και προβληματισμοί για το χείριστο σενάριο όπου αν δεν δράσει άμεσα η Πολιτεία όλα αυτά τα δείγματα τις ιστορικής εξέλιξης και ταυτότητας του τόπου θα γκρεμισθούν. Το αποτέλεσμα της αδράνειας θα είναι η απώλεια του ιδιαίτερου χαρακτήρα των Ιστορικών κυρίως κέντρων, των παραδοσιακών οικισμών και των συνοικιών με τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία που αποδεικνύουν της συνέχεια του τόπου και την αισθητική των κατοίκων του που έζησαν και τον διαμόρφωσαν κατά την διάρκεια των προηγούμενων αιώνων.