Σχεδιασμός σιδηροδρομικής δικτυωτής γέφυρας τριών ανοιγμάτων - Σακελλαρίου, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2015)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία αφορά τη μελέτη και το σχεδιασμό δικτυωτής σιδηροδρομικής γέφυρας τριών ανοιγμάτων. Το συνολικό άνοιγμα που γεφυρώνεται είναι 200m, με ευθύγραμμο κατάστρωμα και το συνολικό πλάτος γέφυρας είναι 15.2m και συνολικό ύψος δικτυώματος 8.8m. Η μελέτη γίνεται με βάση τους Ευρωκώδικες Στα πρώτα δύο κεφάλαια γίνεται μία σύντομη εισαγωγή στις σιδηροδρομικές και δικτυωτές γέφυρες και μια συνοπτική παρουσίαση των χαρακτηριστικών της υπό μελέτη γέφυρας. Στη συνέχεια, στο Κεφάλαιο 3 περιγράφονται αναλυτικά οι δράσεις και οι συνδυασμοί δράσεων, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, ενώ στο Κεφάλαιο 4 υπολογίζονται με βάση τα στοιχεία της γέφυρας μελέτης. Στο επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζεται το λογισμικό που επιλέχθηκε και η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη μόρφωση των απαραίτητων προσομοιωμάτων για την κάλυψη όλων των ελέγχων. Στο Κεφάλαιο 6 γίνονται οι έλεγχοι διατομών και μελών σε οριακή κατάσταση αστοχίας και στο επόμενο οι έλεγχοι σε κατάσταση λειτουργικότητας. Κατόπιν, υπολογίζεται η σεισμική μόνωση της γέφυρας με καμπύλα εφέδρανα τριβής ολίσθησης. Οι μονωτήρες ελέγχονται σε σεισμικές και μη σεισμικές δράσεις. Στο Κεφάλαιο 9 υπολογίζονται κατασκευαστικά στοιχεία της γέφυρας και η μεθοδολογία ανέγερσης. Τέλος, αναφέρονται τα συμπεράσματα από το σχεδιασμό δικτυωτής σιδηροδρομικής γέφυρας.