Καισαριανή 1922-2016: Επαναπροσδιορισμός αστικού τοπίου και κατοίκησης στην ιστορική περιοχή των προσφυγικών - Αραχωβίτη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Επιλέγουμε ως τόπο εκπόνησης της διπλωματικής μας εργασίας την Καισαριανή, έναν τόπο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ιδιομορφίες, που καθιστούν επίκαιρη την εμβάθυνση στους παράγοντες που επέδρασαν στη λήψη της σημερινής του μορφής. Η Καισαριανή αποτελεί δήμο που τοποθετείται στις παρυφές του Υμηττού πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, με δύσκολη όμως και μη αναγνωρίσιμη πρόσβαση από αυτό. Βάζει ζητήματα στην οικιστική της εξέλιξη και ανάπτυξη ως περιοχή που συγκροτήθηκε από πρόσφυγες με καταγωγή τη Μ. Ασία και για πολλά χρόνια κατοικήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από αυτούς. Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι είναι από τις πρώτες περιοχές της χώρας μας όπου παρουσιάζεται οργανωμένη δόμηση κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες που θα αναπτύξουμε και παρακάτω, ενώ παρακολουθεί και αναπαριστά όλη τη νεότερη κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Η μελέτη μας λοιπόν έχει αφετηρία το 1922 που αποτελεί και την αφετηρία οικιστικής εγκατάστασης στην περιοχή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρακολουθεί την εξέλιξη του τρόπου κατοίκησης σ' αυτήν έως σήμερα. Στόχο μας αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός του αστικού τοπίου και της κατοίκησης στην ιστορική περιοχή των προσφυγικών της Καισαριανής. Η επέμβασή μας σε πολεοδομική κλίμακα έχει στόχο την καλύτερη σύνδεση με τους χώρους πρασίνου της περιοχής, που επιτυγχάνεται με ανασχεδιασμό των εισδοχών πρασίνου του Υμηττού, την αποτελεσματικότερη επικοινωνία με το κέντρο της Αθήνας και την αποτελεσματικότερη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, για την οποία προβλέπονται οι κατάλληλες ρυθμίσεις. Τέλος επεμβαίνουμε σε 2 κατηγορίες προσφυγικών κτισμάτων, τις μονώροφες πλινθόκτιστες μονοκατοικίες και τις διώροφες λιθόκτιστες πολυκατοικίες, επιλέγοντας τυπικά παραδείγματα ανά κατηγορία με στόχο την αποκατάσταση του τρόπου κατοίκησης στην περιοχή των προσφυγικών.