Φαντάσματα στην Πόλη - Παπανδρέου, Μαρία-Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2016)
Μέσα από το απαξιωμένο κτιριακό απόθεμα της Αθήνας ξεχωρίζουν κάποια οικοδομήματα με ιδιαίτερη σημασία, που έχουν μείνει για χρόνια αναξιοποίητα, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρούνται κτίρια-φαντάσματα. Ένα από αυτά είναι το κενό κέλυφος όπου στεγαζόταν το πολυκατάστημα Μινιόν, το οποίο έχει αφήσει έντονες αναμνήσεις στους πολίτες και σήμερα στέκει εγκαταλειμμένο στην καρδιά του κέντρου. Προτείνουμε το Μινιόν να υποδεχτεί ένα πειραματικό σενάριο φοιτητικής συγκατοίκησης στο οποίο οι εμπλεκόμενοι δεν βρίσκονται απλά στο ίδιο κτίριο, αλλά συνυπάρχουν και συνδιαχειρίζονται το χώρο τους. Στόχος είναι να λειτουργεί σαν μια μικρή κοινότητα, επομένως, οι χρήσεις και οι λειτουργίες που προτείνονται απευθύνονται όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό, βοηθώντας στην οργανική συσχέτιση των κατοικιών και των αστικών λειτουργιών. Έτσι, η φοιτητική κατοικία συνοδεύεται από ένα εστιατόριο, έναν πολυχώρο και μία βιβλιοθήκη, ενώ όλο το κτίριο αναπτύσσεται γύρω από μία πλατεία. Τέλος, ερευνήσαμε τη δυνατότητα μετασχηματισμού του χώρου, ώστε να μπορεί να καλυφθεί ένα εύρος αναγκών και καταλήξαμε στο σχεδιασμό μίας μονάδας με ικανότητα προσαρμογής στις εκάστοτε συνθήκες.