Εξαγωγή και ανάλυση θεμάτων και συναισθημάτων σε μηνύματα του Twitter με βάση τη χωρική και τη χρονική διάσταση - Αναγνωστόπουλος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2015)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν σε πρώτη φάση η επεξεργασία κειμένων (tweets) από το Twitter για την αναγνώριση του θέματος και του συναισθήματός τους και η συσχέτισή τους με τη γεωγραφική περιοχή από την οποία δημοσιεύτηκαν και το χρόνο (ημερομηνία και ώρα) που έγινε η δημοσίευση. Έπειτα ομαδοποιήθηκαν τα tweets ανά θέμα και ανά περιοχή, και μελετήθηκε η διαφοροποίηση των θεμάτων και των συναισθημάτων των μηνυμάτων στο twitter καθώς αλλάζει η περιοχή ή/και το χρονικό παράθυρο που εξετάζεται. Φτιάχτηκε τέλος εφαρμογή η οποία παρουσιάζει στο χρήστη τα αποτελέσματα της εξαγωγής θεμάτων και συναισθημάτων από μεγάλο αριθμό tweets και το πώς αυτά διαφοροποιούνται ανά πόλη και ανά ημέρα. Συγκεκριμένα, αφού ελήφθησαν tweets από το twitter με βάση τη γεωγραφική περιοχή (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες) και τις ημέρες τις οποίες δημοσιεύτηκαν (08 – 14 Ιουνίου 2015), έγινε η επεξεργασία του περιεχομένου τους, ομαδοποιήθηκαν ανά θέμα και εξήχθη το συναίσθημα του κάθε tweet. Για την κάθε θεματική ομάδα εξήχθησαν οι πιο σημαντικοί- αντιπροσωπευτικοί όροι και βρέθηκε το πώς μοιάζει με τις υπόλοιπες στην ίδια και σε διαφορετικές πόλεις. Τελικά, κάθε θεματική ομάδα συνδεδεμένη με τα tweets τα οποία περιέχει και με τις υπόλοιπες ομάδες με τις οποίες μοιάζει, εισήχθη σε βάση δεδομένων. Το συναίσθημα για ένα θέμα υπολογίζεται αθροιστικά από τα συναισθήματα του κάθε tweet που σχετίζεται με αυτό. Αναπτύχθηκε εφαρμογή web η οποία επικοινωνεί με τη βάση δεδομένων και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της επεξεργασίας στο χρήστη, ο οποίος έχει δυνατότητα να προσδιορίσει το τι θέλει να δει κάθε φορά. Στα αποτελέσματα που παρουσιάζονται από τη web εφαρμογή είναι φανερό το πώς αλλάζουν τα θέματα για τα οποία μιλούν οι χρήστες ανά πόλη και ανά μέρα, και ποια η διαφορά στους όρους του ίδιου θέματος μεταξύ διαφορετικών πόλεων. Ακόμα παρατηρείται το συναίσθημα που μπορεί να διακατέχει τους χρήστες όταν γράφουν (<<τουιτάρουν>>) για κάποιο θέμα που τους επηρεάζει.