Ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής, υπολογισμού και απεικόνισης στατιστικών δεδομένων για σημεία ενδιαφέροντος σε εικονικές κοινότητες χρηστών - Αποστολοπούλου, Ηλέκτρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2015)
Η χρήση έξυπνων συσκευών αποτελεί πλέον ένα χαρακτηριστικό της καθημερινότητας του σύγχρονου κόσμου. Μέσω αυτών, επιτυγχάνεται και η πρόσβαση σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν στόχο την παραγωγή και δημοσίευση περιεχομένου από τους ίδιους τους χρήστες με σκοπό την ενημέρωση των υπόλοιπων χρηστών (με κοινά ενδιαφέροντα). Αν τέτοιου είδους μέσα συνδυαστούν με υπηρεσίες βασισμένες στην τοποθεσία, δημιουργούνται χρήσιμες πλατφόρμες από όπου ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε διάφορες πληροφορίες τοποθεσίας. Παράλληλα, με τη βοήθεια των μέσων αυτών είναι δυνατή η εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών από τη μελέτη των καταγεγραμμένων προτιμήσεων και της γενικότερης δραστηριότητας των χρηστών σε αυτά. Η παρούσα εργασία, έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία μίας τέτοιας εφαρμογής που διαθέτει επίγνωση της τοποθεσίας του χρήστη. Για το σκοπό αυτό, έχει αναπτυχθεί πρόγραμμα για έξυπνες συσκευές (έξυπνα τηλέφωνα και tablet) με λειτουργικό Android, το οποίο επικοινωνεί με εξυπηρετητή όπου και αποθηκεύονται οι διάφορες πληροφορίες τοποθεσίας. Επιπρόσθετα, ως εργαλείο μελέτης των δραστηριοτήτων των χρηστών, παρέχεται και γραφική απεικόνιση διάφορων πληροφοριών μέσω οποιουδήποτε προγράμματος περιήγησης ιστού. Πιο αναλυτικά, το σύστημά μας αποτελείται από το τερματικό (έξυπνη συσκευή) και τον εξυπηρετητή. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα μέσω εφαρμογής Android να εντοπίσει σε χάρτη σημεία ενδιαφέροντος και πληροφορίες για αυτά, καθώς και να εισάγει νέα. Όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται στον εξυπηρετητή, ώστε να διατίθενται σε όλους τους χρήστες αλλά και να υπολογίζονται στατιστικά για την προβολή τους σε σελίδα.