Τρισδιάστατη μοντελοποίηση κτιρίων με χρήση του CityGML προτύπου - Πρέκα, Δήμητρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, 2015)
Την τελευταία δεκαετία, η επιστημονική έρευνα εστιάζει όλο και περισσότερο προς την τρίτη διάσταση σε όλους τους τομείς, κυρίως σε επιστήμες που σχετίζονται με γεωγραφικές πληροφορίες και με την απεικόνιση φυσικών φαινομένων αλλά και της πολύπλοκης αστικής πραγματικότητας. Στο πεδίο της τρισδιάστατης (3Δ) απεικόνισης, έχουν σημειωθεί ραγδαίες εξελίξεις και δυναμική πρόοδος ειδικά σε αστικές εφαρμογές, ενώ οι τεχνικοί περιορισμοί στην χρήση της 3Δ πληροφορίας όλο και ελαχιστοποιούνται όσο εξελίσσεται η τεχνολογία. Έχουν ήδη αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές και πρότυπα 3Δ μοντελοποίησης, καθώς τυγχάνουν όλο και περισσότερης χρησιμότητας σε μεγάλο εύρος εφαρμογών. Ένα τέτοιο σύγχρονο πρότυπο αποτελεί το CityGML, το οποίο είναι ανοιχτό και επιτρέπει την κοινή χρήση και ανταλλαγή 3Δ μοντέλων πόλεων. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας, μελετώνται τα βασικά ζητήματα της 3Δ μοντελοποίησης χωρικών αντικειμένων και πόλεων και ιδιαίτερα τα βασικά στοιχεία και οι δυνατότητες του CityGML προτύπου, το οποίο αξιοποιείται, προκειμένου να παραχθεί ένα 3Δ μοντέλο 14 κτιρίων ενός Οικοδομικού Τετραγώνου (ΟΤ) στην περιοχή της Καισαριανής στην Αθήνα σε επίπεδο λεπτομέρειας LoD2 και μία αντίστοιχη σχεσιακή χωρική βάση δεδομένων. Επιπλέον, τα λογισμικά πακέτα που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση αυτή ήταν τα SketchUp, PostgreSQL και 3DCityDB.